27 Nisan 2024 Cumartesi

İngiltere Kilisesi, Yeni Oluşumuyla Hristiyan Öğretisini Gösteriyor

İngiltere Kilisesi tarafından yakın zamanda oluşturulan Living in Love and Faith (LLF) oluşumu, “Kilise’nin, Hristiyanlığın sevgi ve iman içinde yaşaması üzerine miras aldığı öğretiyi” göstermeye çalışıyor. 

İngiltere Kilisesi, birbirlerini dinleme ilkesini, 2021 yılında Kilise’nin merkezinde yer almasını, Living in Love and Faith ile Kilise’nin farklı kesimlerinden kimlik, cinsellik, ilişkiler ve evlilik hakkında kendi anlayışlarını ve umutlarını kendi sözleriyle ifade etmesini amaçlıyor.

İngiltere Kilisesi Evanjelist Konseyi (CEEC) tarafından web sitelerinde ve YouTube’da bir tanıtım filmi yayınladı. The Beautiful Story adını verdikleri tanıtım filminde 20’den fazla katılımcıyı bir araya getiriyor. Film, 30 dakikanın biraz üzerinde ve 11 bölümden oluşuyor.

Yolculuk, koronavirüs sırasında bireylerin ve toplulukların yaşamlarında güçlü bir şekilde işleyen Tanrı’nın ve Müjde’nin gücüyle başlıyor. Bu, kilisenin dünyaya sunacak ‘daha iyi bir hikâyesi’ olduğunu açıklayarak evlilik ve cinsellik konularına yaklaşmaya götürüyor.

Filmin merkezinde evlilikte ve bekârlıkta cinsellik konusunun ‘çekici bir hikâye’ olarak özlü ve hassas bir şekilde sunulduğu iki bölüm yer almaktadır. Ayrıca Evanjeliklerin söz ve eylemlerinde sık sık başarısız olduklarına ve tövbe çağrısında bulundukları dair dürüstlük de yer alıyor. 

Filmi izleyenlerin Tanrı’nın insan yaşamına yönelik muhteşem planından teşvik olması umuluyor. Bu vizyonu ortaya koyarken, izleyiciler aynı zamanda LLF Koordinasyon Grubunda görev yapan Jason Roach tarafından yönlendirilen bir yolculuğa çıkarılıyor. Hepsi Kutsal Kitap vizyonuna ve Tanrı’nın kiliseye yönelik çağrısına ilişkin ortak bir anlayışı ifade ederken, yolculuk sırasında çok çeşitli insanlarla tanışıyoruz.

CEEC, Hristiyan inancının ortak anlayışlarına ve Anglikan ifadesine dayanarak İngiltere Kilisesi’ndeki çeşitli evanjelik ağlar için kapsayıcı bir grup olduğunu iddia ediyor. Bu film, iddiayı destekleyecek güçlü kanıtlar sağlıyor ve bir şekilde Evanjeliklerin bazı kalıplarına meydan okuyor. 

Filmde yer alanlar Church Society, Renew, New Wine, Fulcrum, Junia Network olmak üzere birçok Anglikan tabandan gelmekle beraber, Episkopos Julian Henderson, Jill Duff ve Rod Thomas gibi üst düzey yöneticiler de bulunuyor. Kiliselerde hizmet veren sıradan insanlar ile din adamları olmak üzere yaş ve etnik köken açısından etkileyici bir çeşitlilik sunuyor. 

Ardından dikkat daha geniş kapsamlı Kilise tartışmalarına çevriliyor. Burada konuşmacılar, Kutsal Kitap öğretisinin açık olduğunu ve İngiltere Kilisesi’nin duruşunu değiştirmesi durumunda zararlı çıkarımların olabileceğini belirtiyor. Anlaşmazlıklarımızın derinliğinin Kilise yapılarımızı yeniden düşünmemizi gerektirebileceğine değiniliyor.

Olumlu hava korunarak daha yapıcı yollar önerilmektedir. Evanjelikler ve tüm Kilise için zorlayıcı olan sorular gündeme gelmekte. Kutsal Kitap’ta Tanrı’nın insanlar için harika planı hakkında büyük anlaşmazlıklar yaşıyoruz. Öncelikle Evanjelikleri cesaretlendirmeye ve donatmaya yönelik olsa da, bu Orta ve Doğu Avrupa filmi geniş kapsamda kiliseler için de değerli olabileceği düşünülüyor. (CT)

*Andrew Goddard, İngiltere Kilisesi Evanjelist Konseyi üyesidir. Fulcrum’un liderlik ekibinde hizmet eden Goddard, Living in Love and Faith grubunun bir üyesiydi.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi