25 Nisan 2024 Perşembe

Irak Cumhurbaşkanı Masum: “IŞİD Hristiyanlara ve Ezidilere karşı soykırım suçu işliyor”

Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum, terör örgütü IŞİD’in Irak’ta Hristiyanlara ve Ezidilere yönelik işlediği insanlık suçunun Nazilerin Almanya’da Yahudilere karşı işlediği suçtan farksız olduğunu söyledi.

Irak’ın Erbil kentinde bulunan Saad Abdullah Konferans Salonu’nda düzenlenen “Irak’ta Ezidi ve Hristiyanlara Uygulanan Etnik Soykırım” paneline yazılı mesaj gönderen Masum, terör örgütü IŞİD’in ülkedeki farklı etnik ve dini unsurlar üzerinde büyük tehdit oluşturduğunu ifade etti.

Yerli ve yabancı hükümet yetkililerinin ve diplomatların katıldığı programda Masum’un mesajını başdanışmanlarından Halit Şivani okudu.

IŞİD’in Musul’un Şengal ilçesinde Ezidilere yönelik soykırım uyguladığını belirten Masum, “IŞİD’in Irak’ta işlediği insanlık suçu, Nazilerin Almanya’da işlediğinden farksızdır. IŞİD, şu ana kadar 5 bin Ezidi’yi öldürdü. 5 bin Ezidi’yi kaçırdı ve bu halktan 350 bin insanın da çoluk çocukla yurdundan göç etmesine yol açtı. Hristiyanlara yönelik işlediği suçlar ise bunun kadar büyüktür. Ezidilerin ve Hristiyanların maruz kaldığı zulmün eşi ve benzerine pek ender rastlanır. Bu yönüyle Nazilerin işlediği suçtan farksızdır” değerlendirmesinde bulundu.

Hristiyanlar ve Ezidilerin Irak’ın asli unsurlarından olduğuna dikkati çeken Masum, “Teröristler Musul vilayetini işgal ettikte sonra ülkemizin belirgin unsurlarından olan Ezidi ve Hristiyan halka yönelik soykırım suçu işledi. Eirak soykirimzidiler ve Hristiyanlar, Irak’ın asli unsurlarındandır. Onlar da diğerleri gibi bu ülkenin çocukları ve Irak medeniyetinin bir parçasıdırlar” sözlerini kullandı.

Irak’ın IŞİD’e karşı mücadelesinin silahla sınırlı kalmaması gerektiğini vurgulayan Masum Şunları kaydetti: “Teröristlere karşı başarılı olabilmemiz için kültürel mücadele de önemlidir. IŞİD’e karşı düşünsel olarak da savaşmalıyız. Buradan BM ve uluslararası kamuoyuna bize daha fazla yardımcı olmaları çağrısını yapmak istiyorum. Her açıdan desteğe ihtiyaç var. Özellikle de sığınmacıların barınma ve diğer ihtiyaçlarının temini noktasında sorumluluklarının bilinciyle hareket etmelerini istiyoruz. Irak’taki azınlıklara sahip çıkılmalıdır.”

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi