28 Mart 2024 Perşembe

Irak Ordusu, Hristiyan Kasabalarını IŞİD’den Kurtardı

Irak ordusu Musul’un güney doğusundaki Hemdaniye ilçesi ve kuzey doğusundaki Bertilla kasabasını terör örgütü IŞİD’ten kurtardı. Yapılan askeri operasyonlar, terör nedeniyle bölgeden çıkarılan Hristiyan Iraklılar için umut oldu.

Irak düzenli ordusu ve koalisyon güçleri son dönemlerde sıklaştırdığı operasyonlarla, şehri yaklaşık iki yıldır kontrol eden terör örgütü IŞİD’den temizlenmesi için çalışıyor. Erbil sınırında bulunan Ankawa bölgesinde yaklaşık beş bin Hristiyan Iraklı, Musul’a dönebilmek için gün sayıyor. Musul halkı yakın bir zamanda evlerine dönebilecek. Ancak kendilerini canlı kalkan olarak kullanan IŞİD’in şehri uzun süre kontrol altında tutması akıllara başka endişeler getiriyor.

Geçen Cumartesi ise, Irak ordusu, Musul yakınlarında bulunan Hristiyanların yoğun olarak yaşadığı Karakuş köyünü ele geçirmek için operasyon başlattı. Irak ordusunun tanklarla, zırhlı araçlarla ilerlediği bölgede yoğun dumanlar yükseliyor.
Musul’un 20 kilometre güneyinde bulunan kasaba, 2014 yılında terör örgütü IŞİD’in bölgede hızla yayılmasının ardından boşalmıştı.

Irak Savunma Bakanlığına bağlı Savaş Medya Ofisi tarafından yapılan açıklamada, “Irak 9’uncu zırhlı tümeni ve birleşik güçler Handaniye bölgesini kontrol altına almak için önemli ilerleme kaydediyor. Handaniye’de tam teşekküllü hastane temizlendi ve Irak bayrağı dikildi” dedi.

Yerel kaynaklara göre, 23 Ekim Pazar günü 2 yıl aradan sonra Bertilla’da bulunan kiliselerin çanlarının çaldığı belirtildi. Bertalla’nın kurtarılmasına sevinen ve bölgede görev yapan Iraklı çavuş Mustapha Muhsen, “Bertilla’yı kurtarmak, diğer köylerden daha zordu” dedi. Köyü kurtarırken 6 intihar ve 7 arabalı saldırıyla yüz yüze kaldıklarını bildirdi.

Yapılan bu harekatın ABD’nin 2003 yılında başlattığı operasyonlardan sonraki en büyük askeri müdahale olduğu söyleniyor.

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi