20 Nisan 2024 Cumartesi

Iraklı Delia: ‘‘Kutsal Ruh’un İçimizde İşlediğini Hissediyorum’’

Delia, olağanüstü ruhsal güce ve cesarete sahip bir kadın. Hayatı IŞİD tarafından tehdit edildi, evi arandı. Ancak o bütün zorlukların üstesinden gelerek yerel kilisenin önde gelen isimlerinden biri oldu.

Delia

Iraklı Delia, yıllarca zulme uğradı. 2006’da amcası, terör örgütü tarafından öldürüldü. Sekiz yıl sonra, ailesi radikal örgüt tarafından yeniden tehdit edildi. Bir gece evinden kaçtığını söyleyen Delia, ‘‘Çok endişeli olduğumu hatırlıyorum. Yıllardır inşa etmek için uğraştığımız evimizi terk ettik ve bilinmeyene doğru koştuk’’ dedi.

Bir Araya Gelmek için Kiliseden Daha İyi Neresi Olabilir?

Delia’nın ailesi cesur bir kararla 2017’de Ninova Ovası’na döndü. Evi yağmalanan Delia, ‘‘Bu yere ait değilmişim gibi kendimi yabancı hissettim. Dayanılmaz derecede acı veren bir durumdu’’ dedi. Delia’nın kendine olan güvenini tazelemek ve imanını güçlendirmek için bir şeye ihtiyacı vardı, diğer kadınlar da onu izledi. Delia, ‘‘Bir araya gelmek için kiliseden daha iyi neresi olabilir ve umuda sahip olmak için Kutsal Kitap’tan daha iyi bir yer var mı?’’ diye düşündüklerini belirtti.

Delia, Irak’daki ve Suriye’deki kiliseleri güçlendirip ‘Umut Merkezi’ olabilmeleri için kadın hizmetlerinde eğitim aldı. Bu kiliseler öğrenciliği ve kilise liderliğini güçlendirmek, travmalarla mücadele etmek ve mikro krediler sağlamak gibi önemli ihtiyaçları karşılıyor.

İsa Mesih’i Topluluğa Anlatmak

Delia, ‘‘Eğitmenler bize Rab İsa’yı köyümüzün kadınlarına nasıl tanıtabileceğimizi, onlara sevgiyle nasıl hizmet edeceğimizi, onlarla iletişim kurabilmeyi ve umudu paylaşabilmeyi öğretti’’ dedi. Kısa süre içinde 150 kadına düzenli olarak Kutsal Kitap çalışmaları organize eden Delia, ‘‘Kutsal Ruh’un buluşmalarımızda içimizde işlediğini hissediyorum, harika bir duygu. Bir kadının eşi ve çocuklarıyla birlikte evde Kutsal Kitap çalışmalarına hazırlandığını duymak beni gerçekten mutlu ediyor’’ ifadelerinde bulundu.

Her yaştan kadın grubun bir parçası. 30 yaşındaki Sarwa, çalışmalara katıldığından itibaren özgüveninin arttığını belirterek, ‘‘Kadın hizmetleri bakış açımı genişletti ve düşünme biçimimi değiştirdi’’ dedi. 50’li yaşlarındaki Samera ise, ‘‘Bu toplantılar aracılığıyla kendimizi eğitiyor ve geliştiriyoruz. Her zaman kızlarımla, komşularımla ve arkadaşlarımla öğrendiklerimi paylaşıyorum’’ ifadesinde bulundu.

Grup fotoğraflarında kadınların hepsi gülümsüyor, ancak Irak’ta şiddetli olaylar yaşanmaya devam ediyor. Delia, ‘‘Kızım, kaçırılma ve patlama olaylarının sık sık yaşandığı Musul’da okuyor. Hayatlarımız için kaçmak zorunda kalmamız ihtimaline karşı çantalarımız her zaman hazır bulunuyor’’ dedi.

Koronavirüs salgını ise ülkedeki belirsizliği artırdı. Delia’nın kilisesi yakın zamanda kapatıldı ve etkinlikler online verilmeye başlandı. Evde Kutsal Kitap çalışması yapmak yaygın değil, ancak kadınlar bu ‘yeni normali’ benimsemiş durumda. Özellikle yerel hizmetkârların desteğinden yararlanılıyor. Delia, ‘‘Yerel hizmetkârlar bizim için hem maddi hem de manevi olarak önemli bir destek. Bu destek olmadan çalışmalarımıza devam edemezdik’’ ifadelerinde bulundu. (opendoorsuk)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi