23 Nisan 2024 Salı

Iraklı Hristiyanlar Korkuyu ve Umudu Birlikte Yaşıyor

Salı günü Bağdat şehir merkezinde kalabalık bir pazar yerine düzenlenen terör saldırısında en 30 kişi hayatını kaybederken, Katolik bir rahip ülkedeki dehşete değil, aynı zamanda umuda da odaklanmanın önemli olduğunu söyledi.

Peder Karam Shamasha

Bombalı saldırı, Ninova Ovası’ndaki Telskuf şehrinde 70 çocuğun ilk komünyonunu almasından dört gün sonra gerçekleşti. Peder Karam Shamasha sosyal medya hesabı Twitter’da tamamı beyaz giysiler içindeki 70 çocuğun fotoğrafını paylaştı. Peder Shamasha, bölgenin birkaç yıl önce IŞİD militanları tarafından Hristiyanları yok etmek için yoğun bir şekilde saldırıya uğradığını belirterek, ‘‘İmanımız ve Haçımız zaferi kazandı’’ dedi.

Peder Shamasha, ‘‘Savaş zamanlarında doğan bu çocukları görünce yaşadığım duyguları açıklamak kolay değil. Barışın ne olduğunu hiç bilmediler. İsa Mesih’in dili olan Aramice’de Rab’be ilahiler söyleme ve övme, ülkem için bir fırsattı. Bu önemli anı paylaşmak için yurt dışından çok sayıda aile geldi’’ dedi.

Bağdat’ın Tayaran meydanında bulunan pazar yerindeki patlama, Bağdat’ta son altı ayın en kanlı saldırısıydı. Can kayıplarının yaşanması nedeniyle derin üzüntü duyduğunu söyleyen Papa Françesko, hiçbir şiddet eyleminin Irak’ta uzlaşı ve barışı teşvik etmek için çalışanların çabalarını azaltmaması için dua etti. Papa Françesko, geçtiğimiz Mart ayında Irak’ı ziyaret eden ilk Papa oldu.

2014 – 2017 yılları arasında Kuzey Irak ve Suriye’de hüküm sürdüğü terör döneminde Hristiyanlara, Ezidilere ve diğer azınlıklara soykırım uygulayan IŞİD, bombalamanın sorumluluğunu üstlendi.

Peder Shamasha’nın açıkladığı gibi, ilk komünyonlarını alanlar, Ninova Ovası’ndaki topluluklar hakkında hiçbir şey bilmiyordu. Bölge, yüzyıllar boyunca, Orta Doğu’da bir Hristiyan kalesi olarak kabul edildi. IŞİD, ortaya çıktığında Hristiyanların güvenli bir sığınak olduğu gerekçesiyle Ninova Ovası’na yerleşmeleri teşvik edildi. Ancak 2014’te her şey bir gecede değişti. 100bin’den fazla Hristiyan kaçmak zorunda kaldı ve köyleri yerle bir edildi. Kiliseler, manastırlar, işletmeler ve evler ateşe verildi ve yıkıldı.

Yerel kiliseler tarafından organize edilen ve bağışçılar tarafından desteklenen ‘Ninova’yı Yeniden Yapılandırma Projesi’nin’ yardımıyla kentler yeniden inşa ediliyor.  Kasabalar küllerden yeniden doğarken, birçok Hristiyan topraklarına geri dönüyor. Peder Shamasha’ya göre, 70 çocuğun ilk komünyona katılması bu nedenle oldukça önemli.

Peder Shamasha, ‘‘6 Ağustos 2014 tarihinde IŞİD’in işgaliyle başlayan karanlık günlerin ardından ailelerin gözlerindeki sevinci ve umudu gördük’’ diyerek, Cuma günkü törenin Ninova Ovası’ndaki Hristiyanların ‘dünyanın tuzu’ olduğu gerçeğini tam zamanında hatırlattığını söyledi. (cruxnow)

Episkopos Kayyal, Pazar Vaazında: “Liderlik ve Şöhret Kilisede Değer Görmez”

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile İskenderun’da bulunan Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhanesi...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Çocukları da Unutmadı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde gerçekleştirilen Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal, İskenderunlu Gençlerle Kahvaltıda Buluştu

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal İskenderun’da Meryem Ana’ya Övgü Duasına Katıldı

Paskalya Oruç Devresi boyunca her Cuma gerçekleştirilen ‘Meryem Ana’ya Övgü’ (El-Medeyih) Dualarından sonuncusu; geçtiğimiz hafta, İskenderun Aziz Corç Rum...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi