24 Nisan 2024 Çarşamba

Irak’ta Hristiyanların Yaşadığı Bölgelerin Restorasyon Çalışmaları Devam Ediyor

Irak’ın Batnaya şehrinin bulunduğu bölgede yaşayan Hristiyanları yok etmeye çalışan IŞİD, bölgeyi bölgeyi tahrip etmişti. Bölgenin restorasyon çalışmaları ‘Aid to the Church in Need’ (ACN) adlı Katolik Yardım Kuruluşu tarafından üstlenildi.

Faithwire, kiliselerin tahrip edildiğini, haçların yıkıldığını ve dini sembollerin parçalandığını bildirdi. Zenit.com ise, iki yıl süren IŞİD işgali sonucunda evlerin sadece yüzde birinin ayakta kaldığını belirtti. Kilise binalarının bazılarında militanlar tarafından yazılan tehdit içerikli sözler dikkat çekiyor.

IŞİD’in bölgeden çekilmesinin ardından ACN, Ninova Ovaları boyunca yer alan 13 köy ve kasabayı restorasyon programına ekledi. ACN Ortadoğu Müdürü Peder Andrzej Halemba, projenin Batnaya’nın geleceğini güvence altına almak adına yeni ve cesur bir adım olduğunu belirtti.

Düzenlenen basın toplantısında Halemba, ‘‘Durum çok parlak olmasa bile umutluyuz. ACN, Hristiyanların bölgede kalabilmelerine yardım etmeye kararlı. Görevimiz geri dönmek isteyen insanların yanında olmaktır’’ dedi.

Batnaya’nın restorasyonu, St. Kyriakos Kilisesi’nin ve Immaculate Conception Şapeli’nin yeniden inşasını da içeriyor. Ayrıca St. Oraha’s Dominikan Manastırı ve anaokulu inşa edilerek, 125 çocuğa hizmet verilecek.

8 ay önce başlayan restorasyon sürecinden bu yana yaklaşık 300 kişi Batnaya’ya geri döndü. Yüzlerce kişinin daha geri döneceği tahmin ediliyor.

Restorasyon sürecinde, militanlar tarafından düzenlenen tuzaklar ve inşa edilen tüneller nedeniyle bazı aksaklıklar yaşandı. İşgal sürecinde evlerine Hristiyan anlamına gelen Nasrani kelimesinin N harfi kazınan Hristiyanlar, inançları uğruna öldürülme tehlikesiyle beraber, cizye vergisi ödemeye veya din değiştirmeye zorlanıyordu.  

Halemba, ‘‘Bhatnaya’nın restorasyonu Ninova Ovası’nda Hıristiyan varlığının devam edebilmesi için çok önemli bir adım’’ dedi.(CHL)

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Hristiyanlar, Aşırılık Yanlısı Olarak Damgalanabilir

Christian Concern, hükümetin yayınladığı ‘aşırılık’ tanımına göre Hristiyanların aşırılık yanlısı olarak damgalanma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Aşırılık,...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde Paskalya Kermesi

Paskalya Bayramı hazırlıkları sürerken, İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde de geçtiğimiz hafta sonu “Paskalya Kermesi” düzenledi. Pazar Ayini...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi