29 Mart 2024 Cuma

Irak’ta IŞİD’ten geri alınan kiliselerde Noel kutlandı

Musul ve Bağdat’ta IŞİD’ten geri alınan kiliselerde Noel çoşkuyla karşılandı. Hristiyan cemaatinin kendileri onardıkları kiliselerinde düzenlenen ayine yüzlerce kişi katıldı. Yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Irak’ın başkenti Bağdat’ta Hristiyanlar, Noel kapsamında ayin düzenledi. Bağdat’taki Katolik Hristiyanlar, Sefinet’ün Necat Kilisesi’nde düzenlenen programa çok sayıda Hristiyan vatandaşın yanı sıra Hristiyan kökenli İmar, İskan ve Belediyeler Bakanı An Nafi Avsi de katıldı. Kilise Sorumlusu Muhlis Şeşşar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ayin kapsamındaki mesajlarının Irak ve tüm insanlığa barış olduğunu, Iraklıların birleşmesi, ülkeye istikrar ve güvenliğin gelmesi için dua ettiklerini söyledi.

Musul’da Hristiyanların yaşadığı Ninova Ovası’nın IŞİD’ten geri alındığını hatırlatan ve buna sevindiklerini ifade eden Şeşşar, ayinde ordu ve güvenlik güçleri için de dua ettiklerini belirtti. Irak’ta Müslümanların yanı sıra Hristiyanların da hedef alınmaya devam edildiğini aktaran Şeşşar, kendisinin sorumlu olduğu kilisenin de kanlı eylemlere sahne olduğunu dile getirdi.

Bağdat’ın Kerrada bölgesinde bulunan Sefinet’ün Necat Kilisesi, 2010 yılında ayin sırasında intihar saldırısının hedefi olmuştu. Saldırıda 50’nin üzerinde kişi yaşamını yitirirken, 40’ı aşkın kişi yaralanmıştı.

Başbakan Haydar el-İbadi de Noel dolayısıyla yayınladığı açıklamada, Hristiyanları kutladı. İbadi’nin talimatıyla pazartesi ve bugünü (salı) günleri Hristiyan vatandaşlar için tatil ilan edildi.

Noel Ayini Öncesi Saldırı

Musul’un kuzeydoğusunda IŞİD‘ten geri alınan çoğunlukla Hristiyan ve Yezidilerin yaşadığı Başika ve Bartella kasabasında 2014’ten bu yana ilk kez Noel kutlanıyor. Hristiyanlar kendi çabalarıyla onardıkları kilisede Noel ayini düzenledi. IŞİD ve öncülüğündeki silahlı grupların tehdidiyle Musul ve çevresindeki kentlerde yaşayan Hristiyanlar ya öldürüldü ya da göç etmeye zorlandı. Ayrıca Musul’daki bin 800 yıllık kilisesi de dahil olmak üzere tüm kiliseler ateşe verilmişti. Öte yandan Bağdat‘ın doğusundaki el-Ghadier kasabasında yaşayan Hristiyanlar ise hedefteydi. Kimliği belirsiz silahlı kişilerin Hristiyan mahallesinde bulunan ve alkollü içecek sattığı söylenen bir markete silahlı saldırı düzenlediği belirtildi. Noel öncesi yapılan saldırıda 3 kişinin öldüğü, market sahibi de olmak üzere 3 kişinin ise yaralandığı duyuruldu.

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi