28 Mart 2024 Perşembe

İran’a Geri Gönderilme Durumu Bulunan Hristiyan Risk Altında

Sığınma talebi iki kez reddedilen Hristiyan, İran’a gönderilmemesi konusunda İçişleri Bakanlığı’na talepte bulundu.

38 yaşındaki Reza Karkah, eşi Leigh Riley ve dört yaşındaki kızları Rosie ile birlikte Bradford’da yaşıyor. 2018 yılında mahkemenin ‘gerçek bir zulüm eylemine maruz kalmayacağı’ kararı üzerine Karkah, İran’a sınır dışı edilme riskiyle karşı karşıya kaldı.

Reza Karkah ve eşi Leigh Riley

Sığınma talebinin kabul edilmesini isteyen Hristiyan Hukuk Merkezi (CLC), Karkah’ın İran’a dönmesi durumunda inancı nedeniyle hapis, işkence ve hatta ölüm cezası alabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Open Doors İzleme Listesi’ne göre Hristiyanların en şiddetli zulüm gördüğü 50 ülke arasında, İran 9. sırada yer alıyor. 2003 yılında İngiltere’ye gelen Karkah, ilk sığınma talebinin reddedilmesinin ardından evsiz bir uyuşturucu bağımlısı oldu ve küçük suçlara karıştı. 

Eşiyle sokaklarda tanışan Karkah, 2015 yılında yerel bir kilisenin sosyal yardım programı aracılığıyla Hristiyanlığı kabul etti. Vaftiz edildikten sonra uyuşturucu bağımlılığını yenen Karkah, kilisede aktif olarak İranlılara yardım etmekle beraber İngilizce’den Farsça’ya çeviri hizmetinde bulunuyor.

2016’daki ikinci sığınma talebi, kendisine yöneltilen 150 soruyu doğru şekilde yanıtlayamadığından dolayı mahkeme tarafından reddedildi. Ayrıca Kutsal Kitap’tan kendisine yöneltilen soruyu da cevaplayamayan Karkah, ‘‘Kendimi baskı altında hissediyorum. Evden ayrılma düşüncesi beni endişelendiriyor. Dışarı çıktığımızda İsa’nın bize merhamet etmesi için dua ediyoruz. Yeni bir hayatım ve umudum var. Bunun benden alınabileceğini düşünmek korkunç. Korkarım ki, sınır dışı edilirsem kızım onu terk ettiğimi düşünecek’’ diyerek endişelerini dile getirdi.

Eşi Leigh ise, ‘‘Reza ile tanışmak hayatımı değiştirdi. O bana karşı hep nazik oldu. Şimdi bir aileyiz ve dört yaşında güzel bir kızımız var. İran’a dönerse eşime neler olacağını düşünmek bile istemiyorum’’ dedi.

Pakistan’da maruz kaldığı zulmün ardından İngiltere’ye gelen episkopos Michael Nazir-Ali, Karkah ve eşiyle tanıştı. Hristiyan inançlarında ve yaşamlarında samimi olduklarını belirtti. 

Episkopos, ‘‘İran’daki yetkilileri temel özgürlüklere saygı göstermeye davet ediyoruz, ancak İran Hristiyanlığı kabul edenler için tehlikeli bir yer olmaya devam ediyor. Reza özgürlüğünü ve hatta hayatını kaybetme riskiyle karşı karşıya. Kendisi ve ailesi için sığınmayı hak ediyor’’ dedi.

Hristiyan Hukuk Merkezi (CLC) Genel Müdür Andrea Williams, İçişleri Bakanlığı’nın Hristiyan inancı değerinin ve İran’daki Hristiyanların karşılaştığı zorlukların tam olarak farkında olmadığını belirtti. ‘‘Reza, Müjde ve İsa Mesih’teki umudu sayesinde değişen cesur bir adam. Burada tehlikede olan sadece Reza’nın hayatı değil, aynı zamanda eşi ve kızı da risk altında. İçişleri Bakanlığı’ndan sığınma talebini kabul etmesini talep ediyoruz’’ dedi. (CT)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi