26 Nisan 2024 Cuma

İran’da Işığın Karanlık Üzerindeki Zaferine Tanıklık Etmek

Yılın en uzun gecesi olan Yelda’nın arifesinde (21 Aralık), İranlılar geleneksel olarak arkadaşlarıyla ve aileleriyle bir araya gelerek kış gündönümünü ve ışığın karanlığa karşı zaferini kutlar. İranlı Hıristiyanlar ise, bu zorlu yılda Mesih’in ışığının acıların karanlığına karşı zaferine defalarca tanık oldular.

Yelda gecesinin Fars kültüründe özel bir yeri var. Fars edebiyatında zorluk dönemlerini temsil etmektedir. Geçtiğimiz yıl birçok İranlı için uzun ve karanlık geçti.

SAT-7 izleyicisi olan Puran, ‘‘Koronavirüs maalesef insanlar üzerinde yıkıcı bir etkiye neden oldu. İnsanlar korku içinde ve stres altında. Birçoğu işini kaybetti ve depresyonla mücadele ediyor. Herkes bir tür çöküşle karşı karşıya. Biz de aile olarak zarar gördük. Eşim yaklaşık bir yıldır işsiz ve bu süre zarfında hiç gelirimiz olmadı. Baskılar yüzünden yıprandım’’ ifadelerinde bulundu. 

Tüm zorluklara rağmen İranlı Hristiyanlar acının karanlığında kendilerine rehberlik eden ve dünyanın ışığı olan İsa Mesih’te sahip oldukları umudu dile getirdi. Puran, ‘‘Geçen yıl, ailem ve ülkemdeki insanlar için dua ettiğim ve yakarışta bulunduğum zaman 91. Mezmur’a güvenerek ayakta kalabildim. Benim için dua ettiğiniz için teşekkür ederim. Dualarınızla güçlendiğimi hissediyorum’’ dedi. 

‘‘O benim sığınağım, kalemdir derim Rab için,

Tanrım’dır, O’na güvenirim’’  (Mezmur 91:2)

Mahdad adlı SAT-7 izleyicisi ise, ‘‘Koronavirüs, İsa Mesih’e olan inancın bizlere nasıl güç verdiğinin farkına varmamı sağladı. Salgın arkadaşlarla bir araya gelmemize engel oldu, ancak İsa Mesih’te yalnız değiliz’’ dedi.

Yelda gecesi Noel’den hemen önce kutlanırken, İran’daki ilk Hıristiyanlar, ışığın karanlığa karşı zaferini kutlamaktaydı. Bunu genellikle İsa Mesih’in doğumuyla ilişkilendirdiler. Yelda kelimesi ‘doğum’ anlamına gelmektedir. İranlılar genellikle Yelda gecesinde bir araya gelir, ancak salgın bu kutlamayı da kısıtlayabilir. Hristiyanlar ise inançlarına uygulanan baskı ve kısıtlamalara alışkın ve Tanrı’da sahip oldukları umutla güçlü. 

Mahdad, ‘‘Biri paniğe kapılıp bana ‘Salgın var ve yalnızsın, ne yapacaksın?’ dediğinde, onlara ‘Tanrı benimle’ diyorum. Benimle olduğu gibi herkesle birlikte olmasını diliyorum. O’nu tüm kalbimizle ve tüm varlığımızla seversek, O’nun bizler için ödediği fidyeyi kabul edip, Baba diye seslenirsek bizi asla terk etmeyecektir. Evet, inanlılar olarak fırtınaların arasından geçiyoruz, ancak O hep bizimle’’ ifadelerinde bulundu.

Lütfen Dua Edin

Noel yaklaşırken, İran’daki pek çok Hristiyan zulümle karşı karşıya ve ev kiliselerine baskın düzenlenmesi riski artıyor. Lütfen İran’daki kardeşlerimizin umuda ve esenliğe sahip olmaya devam etmeleri ve Tanrı’nın onları karanlıktan koruması için dua etmeye devam edin. Lütfen bu yıl Noel’i kutlarken ülkedeki etnik azınlıklardan olan Ermeni ve Süryani kiliseleri için dua edin. Komşularına ve topluluklarına sevinç ve ışık kaynağı olabilsinler. 

SAT-7 PARS izleyicisi Sepehr ile birlikte duaya eşlik edebilir misin?

‘‘Göklerdeki Babamız sevgin ve şefkatin için ve her zaman benimle birlikte olup güç ve cesaret verdiğin için sana minnettarım. Hiçbir şey için endişelenmiyorum. Çünkü sana güveniyorum. Teşekkür ederim Rab. Beni günahın köleliğinden kurtardın ve sonsuz yaşam bağışladın. Seni tanıdığımda tüm dünyevi zevkler değerini kaybetti. Tanrım bana karşı sevecen ve merhametlisin, tüm hatalarımla beni kabul ettin. Her şey için sana minnettarım. Amin.’’

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi