25 Nisan 2024 Perşembe

İranlı Pastör ve 8 Hristiyan Hapis Cezasına Çarptırıldı

İran İnsan Hakları İzleme Örgütü, geçtiğimiz Ocak ve Şubat aylarında tutuklanan 9 Hristiyan için alarma geçti. 9 Hristiyana, İran Devrim Mahkemesi tarafından toplam 45 yıl hapis cezası verildi.

İran Milli Direniş Konseyi ile işbirliği içinde bilgi veren gözlemci, 9 kişiye Tahran Devrim Mahkemesi Başkanı Mohammad Moghiseh tarafından 5’er yıl hapis cezası verildiğini bildirdi. Hüküm giyen Hristiyanlar arasında,

Pastör Matthias Haghnejad, Shahrooz Islamdust, Behnam Akhlaqi, Babak Hosseinzadeh, Mehdi Khatibi, Khalil Dehghanpour, Hossein Kadivar, Kamal Naamanian ve Mohammad Vafadar bulunuyor.

Haghnejad, 10 Şubat’taki hizmetinin ardından Rasht’taki kilisesinde tutuklandı. Yetkililer Kutsal Kitaplara ve cemaatin cep telefonlarına el koydu. Christian Solidarity Worldwide örgütü ise pastörün, 2006 yılından bu yana çeşitli nedenlerle tutuklandığı açıkladı.

Zulüm gören Hristiyanları izleyen ve destekleyen bir grup olan Open Doors, dokuz kişiye verilen hapis cezasının Ekim ayında açıklandığını bildirdi. Open Doors, hüküm giyen Hristiyanların, ‘ulusal güvenliği tehdit’ ve ‘siyonizmi desteklemek’ iddialarıyla suçlandığını açıkladı.

9 Hristiyan temyize gitti. Sanıkların yedisinin Mart ayında kefaletle serbest bırakıldığı (12.500 dolar), ancak Pastör Matthias ve Shahrooz’un gözaltında oldukları öğrenildi.

İran İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre, avukat talep edenler için kefalet on kat artırıldı. Avukat talep eden 5 Hristiyan ise, kötü şöhrete sahip olan Evin Cezaevi’ne gönderildi. Dört gün sonra diğer dört sanık için duruşma yapıldı. Bir avukatın katılmasına izin verildiği duruşmada çıkan sonuç, Open Doors’a aktarıldı.

”Ulusal güvenliğe karşı hareket etme” İran’da Hıristiyanlara zulmetmek için sıklıkla kullanılan bir suçlama. Open Doors 2019 Dünya İzleme Listesi’ne göre; İran, Hristiyan zulmü söz konusu olduğunda dünyanın dokuzuncu en kötü ülkesi durumunda.

İran’daki Hristiyanlar, ev kilisesine katılmak veya Kutsal Kitap’a sahip olmak gibi nedenlerle tutuklanabiliyor. (CP)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi