29 Mart 2024 Cuma

İrlanda Parlamentosu Kürtaj Yasasını Onayladı

İrlanda’da, kürtaj yasağına ilişkin yıllardır süre gelen tartışmaların ardından, 12 haftaya kadar kürtaja izin veren yasa tasarısı geçtiğimiz günlerde onaylandı.

Söz konusu yasa, İrlanda Cumhurbaşkanı Michael D. Higgins tarafından imzalanmasının hemen ardından, Ocak ayı itibariyle yürürlüğe girecek. İrlanda’da geçtiğimiz Mayıs ayında yapılan referandumda, kürtajı yasaklayan yasal düzenlemede değişiklik yapılmasının önü açılmıştı.

Referandumda kürtaj yasağının kaldırılmasını isteyenler oyların yüzde 66,4’ünü almış, yüzde 33,6’lık bir kesim ise kürtaj yasağının sürmesi yönünde oy kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı Higgins’in basın mensuplarına verdiği demeçte,
“35 yıl boyunca bir ulusu değiştirmeye çalışan, kalpleri ve akılları değiştirmeye çalışan kampanyacılara teşekkür etmek istiyorum” dedi.

Higgins, “Çoğunluk için umursamamak daha kolayken, burada mücadeleyi yürüten azınlığa teşekkür etmek istiyorum” ifadelerini de kullandı. Referandumda kürtaj yasağının kalkması çağrılarına destek veren Başbakan Leo Varadkar ise, İrlandalı kadınlar için bunun tarihi bir gün olduğunu söyledi. Varadkar, “İrlandalı kadınlar için tarihi bir gün. Destek veren herkese teşekkürler” dedi.

Yasa 12 haftaya kadar kürtaj yapılmasına izin vermesinin yanı sıra ilerleyen dönemlerde anne sağlığına karşı bir tehlike oluşturmaması için hamileliğin sonlandırılmasının da önünü açıyor.

İrlanda Anayasası’na göre, kürtaj yasağını ihlâl edenlere 14 yıla kadar hapis cezası verilebiliyordu. Bu nedenle kamuoyunda, yıllardır kürtaj konusunda derin bir ayrışma söz konusuydu. Ülkede kürtaj yasağının kaldırılmasını isteyenler son 35 yıldır bu yönde kampanyalar yürütüyordu.

1980’den beri 170 bin İrlandalı kadın kürtaj olmak için komşu İngiltere’ye yolculuk yaptı. Bu değişimle, Avrupa Birliği ülkeleri arasında kürtajı tamamen yasaklayan tek ülke olarak sadece Malta kaldı.

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi