25 Nisan 2024 Perşembe

İrlanda’da Ötenazi İçin Yasa Taslağı Sunuldu

İrlanda milletvekilleri tıbbi destekle intiharın (ötenazi)” yasallaştırılması için oy kullandı.

Koalisyon, konuyu özel bir komiteye havale ederek yasayı ertelemeye çalışmış, yasa İrlanda Cumhuriyeti meclis üyeleri tarafından 86’ya 65 oyla reddedilmişti. Bunun üzerine parlamento üyeleri, ötenazi tasarısını komite aşamasına ilerletmek için 81’e 71 oy sağladı.

Gino Kenny

Tasarı, geçen hafta İrlanda Cumhuriyeti meclisine, ”People Before Profit” partisi meclis delegesi Gino Kenny tarafından tanıtıldı ve ölümcül hastalıktan dolayı dayanılmaz acı çeken insanların hayatlarını sona erdirmek için “bu seçeneğe sahip olmaları gerektiğini. Onların sesini duymalı ve onları kötülememeliyiz” diye belirtti.

İrlanda Cumhuriyeti meclisindeki tartışmayla aynı zamana denk gelen İrlandalı Katolik Episkoposlar Konferansı, ötenazinin “ağır bir günah” olduğu yazılan “Yaşamın Sonunda Bakım” başlıklı bir belge yayınladı.

Episkoposlar, ”Ötenazi, genellikle nadir ve istisnai bir şey olarak sunulur ve ilke olarak kabul edildiğinde, bir çizgi çekmek çok zor hale gelir. Ötenaziyi çok sınırlı bir temelde yasallaştırmaya başlayan birçok ülke, bu yasanın kapsamını önemli ölçüde genişletmeye devam etti” açıklamasından bulundular ve bunun yerine kaliteli palyatif* bakıma vurgu yapılmasını istediler.

Yayınladıkları belgede ise; ”İnsanlardan ötenazinin, sağlık hizmetlerinin tüm ahlakını nasıl baltaladığını düşünmelerini istiyoruz. Doktorlar ve hemşireler yaşamın savunucusu olmaya çağrılır ve asla yaşamın kasıtlı olarak sona ermesine herhangi bir şekilde yardımcı olmaları istenmemelidir. Sizi, şu anda ölümcül hastalık teşhisi koyulanlar için, merhamet ve şefkat topluluğunun nimetine sahip olabilmeleri için dua etmeye davet ediyoruz” ifadeleri yer aldı.

İrlanda Palyatif Tıp Danışmanları Derneği (IPMCA), Ötenazi Yasası’ndaki önerilerle “ciddi şekilde ilgilendiğini” söyledi ve İrlanda gazetelerine gönderdikleri bir mektupta, yaşlılar, engelliler ve ruh sağlığı sorunları olan insanlar üzerindeki etkisinden korktuklarını ifade ettiler.

Mektupta, “En savunmasız olanların ailelerine bir yük gibi hissettirilebileceklerinden ve hayatlarını erken sonlandırmak için baskı uygulanabilecek kişiler olduğundan korkuyoruz. Deneyimlerimiz bize toplumumuzdaki pek çok kişinin ölmenin neye benzediğini gerçekten bilmediğini veya şiddetli ağrının kontrol edilememesinin ne kadar nadir olduğunu gösteriyor. Çoğu insan, fiziksel, psikolojik veya ruhsal sıkıntıların hafifletilmesinin ve insanların korkularına, umutlarına, üzüntülerine ve kayıplarına değinmenin, hastalar ve aileleri için yaşama, ölüm ve yas deneyimlerini değiştirebileceğini bilmiyor” ifadeleri yer aldı. (CT)

*palyatif bakım: Dünya Sağlık Örgütü’ne göre; Hayatı tehdit edici hastalıklarla karşı karşıya olan hastalar ve ailelerinin yaşam kalitelerini; erken tanı koyma, hatasız biçimde değerlendirme, ağrı ve diğer fiziksel, psikososyal ve manevi problemleri iyileştirme yoluyla acıları önlenmeyi veya hafifletmeyi hedefleyen bir yaklaşımdır.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi