23 Nisan 2024 Salı

İş Yerinde Haç Kolye Mobbingi

İş yerinde haç kolyesini takmak isteyen Hristiyan bir hemşire, taciz ve ayrımcılığa uğradı. İstihdam Mahkemesi, kararını verdi.

Hristiyan hemşire Mary Onuoha

Mahkeme, Mary Onuoha’nın kendisi için “aşağılayıcı, düşmanca ve tehdit edici bir ortam” yarattığını söylediği Croydon Sağlık Hizmetleri NHS Trust tarafından mağdur edildiğini kabul etti.

Haziran 2020’de hemşire Onuoha, Güney Londra’da NHS alan pratisyeni olarak çalıştığı Croydon Üniversite Hastanesi’nde, klinik alanlardayken haç kolyesini çıkarması söylendikten sonra istifa etmekten başka seçeneği olmadığını dile getirdi.

İstifası reddedildi ve pozisyonu resepsiyon görevlerine indirildi.

Vakıf, kolye takmanın bir enfeksiyon riski olduğunu savundu, ancak hemşire Onuoha, diğer inançlardan meslektaşlarına izin verildiği için kendisine haksız davranıldığını hissetmişti.

Mahkeme, Trust’ın, kıyafet yönetmeliği politikasını “keyfi bir şekilde” ve “orantılı olmayan bir şekilde” uyguladığına karar verdi.

Ayrıca, Bayan Onuoha’nın “makul ve uygun bir sebep olmaksızın” yapıcı bir şekilde görevden alındığı ve işten çıkarılmasının haksız ve ayrımcı olduğu sonucuna vardı.

Dönüm noktası niteliğindeki kararlarında, istihdam Yargıcı Dyal ve iki meslekten olmayan üye, hemşire Foster-Norman ve hemşire Forecast şunları söyledi: “Sağduyulu bir yaklaşımla, Davacı’nın eskiden taktığı türden bir kolyenin neden olduğu enfeksiyon riski, kolyenin el yıkama protokolüne uyan sorumluluk sahibi bir klinisyen tarafından takıldığı göz önünde bulundurulduğunda, gayet düşüktür.”

Mahkeme, Trust’ın, hemşire Onuoha’nın istifasından önce dile getirdiği şikayete verdiği yanıtın “saldırgan ve göz korkutucu” olduğu ve Trust’ın “karmaşık sorunlarla gerektiği gibi başa çıkamadığı” sonucuna vardı:

“Davacıyı, aslında işgücündeki diğer birçok kişinin (hastalarla aynı derecede yakın çalışan daha kıdemli meslektaşlar dahil) tartışmasız yapıyor oldukları bir şeyi yaptığı için disipline etmenin gerçekten uygun olup olmadığı konusunda gerçek bir fikir sunulmamış gibi görünüyor.

Aynı şekilde, Davacının klinik alanlarda diğerlerinin dini kıyafetler giydiği ve kendisinin onlarla eşit muamele görmesi gerektiği düşüncesine karşılık da bir fikir sunulmadı.”

Hemşire Onuoha’yı davasında destekleyen Christian Hukuk Merkezi’nin CEO’su Andrea Williams, karardan memnun olduğunu söyledi ancak Sağlık Bakanlığı kılavuzunun, tıbbi personel tarafından haç kolye takılabileceğini netleştirmek için güncellenmesini önererek:

“Bu dava, başından beri, NHS bürokrasisinin, kendini adamış ve çalışkan bir hemşirenin, Hristiyan inancının dünya çapında tanınan ve sevilen sembolü olan haçı takma hakkına yönelik inatçı saldırısıyla ilgiliydi. Mahkemenin bu gerçeği kabul ettiğini görmek çok moral verici” ifadelerini kullandı ve,

”Salgın sırasında deneyimli bir hemşirenin inancı ve sevdiği meslek arasında seçim yapmak zorunda kalması şaşırtıcıydı. Artık her işveren işyerinde haç takmayı kısıtlamadan önce çok dikkatli düşünmek zorunda kalacak” dedi. (CT)

Episkopos Kayyal, Pazar Vaazında: “Liderlik ve Şöhret Kilisede Değer Görmez”

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile İskenderun’da bulunan Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhanesi...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Çocukları da Unutmadı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde gerçekleştirilen Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal, İskenderunlu Gençlerle Kahvaltıda Buluştu

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal İskenderun’da Meryem Ana’ya Övgü Duasına Katıldı

Paskalya Oruç Devresi boyunca her Cuma gerçekleştirilen ‘Meryem Ana’ya Övgü’ (El-Medeyih) Dualarından sonuncusu; geçtiğimiz hafta, İskenderun Aziz Corç Rum...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi