23 Nisan 2024 Salı

İsa Mesih’in Çarmıha Gerildiği Çivi Bulunmuş Olabilir

Arkeologlar, Çekya’nın Güney Bohemya ilinde yer alan Milevsko Manastırı’nın içerisinde yaptıkları keşifler sırasında altın ve gümüşle süslenmiş ahşap bir kutunun kalıntılarına rastladılar. 

Manastır zeminin içerisindeki bir oyukta keşfedilen tarihi ahşap kutunun kalıntıları arasında, eskiden kutunun üzerinde olduğu düşünülen “IR” harflerinin yer aldığı haç şeklindeki altın bir plaka, metal çivinin 6 cm’lik bir parçası ve farklı ağaç türlerine ait ahşap parçalar çıktı.   

Orta Çağda altın oldukça nadir bulunan ve kullanılan bir elementti. Keşfedilen kalıntılar arasında saf altından bir plakanın yer alması, yanındaki objelerin olağanüstü bir nadirlik, değer ve önem taşıdığını gösteriyor.

Uzmanların yaptığı açıklamaya göre eskiden Hristiyanlığa ait kutsal şeyler, kelime anlamı ”Kral İsa” olan, ”Iesus Rex”in bir kısaltması olarak ”IR” harfleri ile işaretlenirdi. 

Arkeologlar daha önce yapılan tarihi araştırma ve görüntüleme teknolojileri sayesinde Aziz İlyas Kilisesi’nin 3D modellemesi oluşturdu. Daha sonra oluşturdukları keşif planı sayesinde Kilise içerisinde uzunluğu 6 metreyi bulan gizli bir koridora rastladılar. Koridor, hayvan ve insan kalıntılarının saklandığı 2,2×2,5×1,5 metre ölçülerine sahip küçük bir odaya gidiyor. 

Uzmanlar, “Ahşap kutuyu kilisenin yer altındaki bir oyuğuna gizleyen kişilerin, kutu içerisine koydukları metal çivinin ve ahşap parçacıklarının İsa’nın çarmıha gerildiği gün ile doğrudan bağlantılı olabileceğine inandıklarını gösteriyor” açıklamasında bulundular.  

Ahşap kutunun yapılan ilk radyokarbon analizi, meşe parçalarının MS 260-416 yıllarına, Karaçam ağacı kalıntılarının ise 1290-1394 yıllarına ait olduğunu gösterdi. 

Tarihi kaynaklara göre İsa Mesih’in gerildiği ahşap haç ve o döneme ait benzer eşyalar 326 yılında, Yeruşalim’in dışında yer alan Golgota dağında, Aziz Helena tarafından keşfedildi. Daha sonra İmparator Konstantin, en değerli misafirlerine hediye etmek üzere tarihi haçlardan tüm küçük parçaların çıkarılmasını emretti. O dönemde değerli eşyalar ahşap kutular içerisinde saklanırdı. Dolayısıyla Çekya’da keşfedilen çivi ve ahşap kalıntılarının İmparator Konstantin’in Golgota dağından olan hediyelerinden biri olduğunu ve İsa Mesih’in çarmıha gerildiği yer ile birebir bağlantılı olabileceğini düşünmek mümkün. 

12. yüzyılda Romanesk tarzda inşa edilmiş olan Aziz İlyas Kilisesi, 15. Yüzyılda Gotik tarz ile restore edilmişti. 

BULGULAR GELECEK YIL DOĞRULANACAK

Uzmanlar konuyla ilgili yaptığı açıklamada, gizli hazine odasının, 15´inci yüzyılın başlarında nadir bulunan eserleri Hussite´ler tarafından yapılan baskınlardan gizlemek için kullanıldığını söylerken bulguların gelecek yıl doğrulanacağı ifade edildi. Öte yandan, keşif ekibinde yer alan Jirí Sindelár adlı arkeolog, yaptığı açıklamada “Hussite´ler arşivleri yok ettiği için, burada böyle bir şeyin bulunduğuna dair herhangi bir bilgi yoktu. Önemli bir keşif oldu” ifadelerini kullandı. (O.D/idens)

Episkopos Kayyal, Pazar Vaazında: “Liderlik ve Şöhret Kilisede Değer Görmez”

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile İskenderun’da bulunan Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhanesi...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Çocukları da Unutmadı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde gerçekleştirilen Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal, İskenderunlu Gençlerle Kahvaltıda Buluştu

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal İskenderun’da Meryem Ana’ya Övgü Duasına Katıldı

Paskalya Oruç Devresi boyunca her Cuma gerçekleştirilen ‘Meryem Ana’ya Övgü’ (El-Medeyih) Dualarından sonuncusu; geçtiğimiz hafta, İskenderun Aziz Corç Rum...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi