23 Nisan 2024 Salı

İsa Mesih’in Görünümünün Değiştiği Bölgede 1300 Yıllık Kilise Bulundu

Arkeologlar, İsrail’de İsa Mesih’in görünümünün değiştiği bölgeye oldukça yakın bir alanda 1300 yıllık kiliseyi ortaya çıkardı. Süslü mozaik zemine sahip ve yaklaşık 36 metre X12 metre ölçülerinde olan kilise, Yeruşalim’in iki saatlik kuzeyinde bulunan Kfar Kama köyünde bulundu. 

Kfar Kama, üçüncü yüzyıl teologu Origen tarafından İsa Mesih’in görünümünün değiştiği yer olduğu söylenen Tabor Dağı’ndan sadece birkaç kilometre uzaklıkta yer alıyor. 

Arkeolojik keşif, İsrail Dışişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen basın açıklamasında duyuruldu. Katolik Başepiskopos Youssef Matta bölgeyi ziyaret etti. Basın açıklamasında, ‘‘Hristiyanlık için oldukça önemli bir yer olan Tabor Dağı’na yakın Hristiyan köyü, İsa Mesih’in görünümünün değiştiği yeri işaret etmektedir’’ denildi. 

Kazı, bir oyun alanının inşasından önce gerçekleşti. Çalışma Kinnerat Akademik Koleji’nden Moti Aviam işbirliğinde, İsrail Eski Eserler Kurumu adına arkeolog Nurit Feig idaresinde gerçekleşti. Feig, kilisenin büyük bir avlu, narteks adlı giriş bölümü ve merkezi bir salon içerdiğini belirtti.

Feig, ‘‘Çoğu kilisenin tek kubbesi olmasına rağmen, keşfedilen yeni kilise üç kubbeye sahip. Orta kısım ve koridorlar mozaiklerle döşenmiş durumda. Geometrik desenleri ve mavi, siyah, kırmızı çiçek motifleriyle renkli dekorasyonu öne çıkıyor’’ açıklamasında bulundu. 

Kilisenin ek odaları da kısmen açığa çıkarıldı ve yapılan araştırmalar sonucunda kazılması gereken ek odalar olduğu görüldü. 1960’ların başında Kfar Kama’da keşfedilen küçük kilise hakkında açıklama yapan Aviam, ‘‘Muhtemelen köy kilisesiydi. Keşfedilen kilise muhtemelen köyün eteklerinde yer alan manastırın bir parçasıydı’’ dedi. (CHL)

Matta 17:1-3 bölümünde anlatıldığı gibi, İsa yanına yalnızca Petrus, Yakup ve Yuhanna’yı alarak yüksek bir dağa çıktı. Onların gözü önünde İsa’nın görünümü değişti. Yüzü güneş gibi parladı, giysileri ışık gibi bembeyaz oldu. O anda Musa’yla İlyas öğrencilere göründü. 

Episkopos Kayyal, Pazar Vaazında: “Liderlik ve Şöhret Kilisede Değer Görmez”

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile İskenderun’da bulunan Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhanesi...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Çocukları da Unutmadı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde gerçekleştirilen Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal, İskenderunlu Gençlerle Kahvaltıda Buluştu

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal İskenderun’da Meryem Ana’ya Övgü Duasına Katıldı

Paskalya Oruç Devresi boyunca her Cuma gerçekleştirilen ‘Meryem Ana’ya Övgü’ (El-Medeyih) Dualarından sonuncusu; geçtiğimiz hafta, İskenderun Aziz Corç Rum...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi