20 Nisan 2024 Cumartesi

İsa Mesih’in Tapınağa Girişi İskenderun’da Mumlar Yakılarak Anıldı

İsa Mesih’in doğumunun sekizinci gününde Rabbe adamak için Yeruşalim’de tapınağa getirilmesi ve burada Şimon adında yaşlı bir imanlı tarafından karşılanması İskenderun’da özel bir ayinle kutlandı. İskenderun Müjdeleme Katolik Kilisesindeki ayini, Peder Dariusz Dogondke yönetti.

Musa’nın Yasası’na göre arınma günlerinin bitiminde Yusuf ile Meryem çocuğu Rabbe adamak için Yeruşalim’e götürdüler. Nitekim Rabbin Yasasında, “İlk doğan her erkek çocuk Rabbe adanmış sayılacak” diye yazılmıştır. O sırada Yeruşalim’de Şimon adında bir adam vardı. Doğru ve dindar biriydi. İsrail’in avutulmasını özlemle bekliyordu. Kutsal Ruh onun üzerindeydi. Rabbin Mesih’ini görmeden ölmeyeceği Kutsal Ruh aracılığıyla kendisine bildirilmişti. Böylece Şimon, Ruh’un yönlendirmesiyle tapınağa geldi. Küçük İsa’nın annesi babası, Kutsal Yasa’nın ilgili kuralını yerine getirmek üzere O’nu içeri getirdiklerinde, Şimon O’nu kucağına aldı, Tanrı’yı överek şöyle dedi:

“…Ey Rabbim, verdiğin sözü tuttun; Artık ben, kulun huzur içinde ölebilirim. Çünkü senin sağladığın, Bütün halkların gözü önünde hazırladığın kurtuluşu, Ulusları aydınlatıp halkın İsrail’e yücelik kazandıracak ışığı gözlerimle gördüm…”

İsa’nın annesiyle babası, O’nun hakkında söylenenlere şaştılar. Şimon onları kutsayıp çocuğun annesi Meryem’e şöyle dedi: “Bu çocuk, İsrail’de birçok kişinin düşmesine ya da yükselmesine yol açmak ve aleyhinde konuşulacak bir belirti olmak üzere belirlenmiştir. Senin kalbine de adeta bir kılıç saplanacak. Bütün bunlar, birçoklarının yüreğindeki düşüncelerin açığa çıkması için olacak….”

Bu kutsal sözlerin gerçekleştiği gün olan; İsa Mesih’in Tapınağa Girişi (Nur Bayramı), İskenderun Müjdeleme Katolik Kilisesinde gerçekleştirilen bir ayinle kutlandı. Ayin esnasında kilise pederi mumları kutsadı, ardından kilise cemaati de kutsanan bu mumları yakarak, dualarını Tanrı’ya yöneltti.

Peder Dogondke, verdiği vaazında Tanrı ile buluşmanın önemine dikkat çekerek, her zaman için Tanrı’ya ve Kilise’ye yakın durmak gerektiğini belirtti. Peder Dogondke daha sonra mumların üzerini okuyarak, kutsamasını gerçekleştirdi. Ayine katılan kilise cemaati de kutsanan bu mumları teker teker yakarak dua ettiler ve Tanrı’ya olan inançlarını yinelediler. Ayin sonunda ise cemaate Kutsal Komünyon dağıtıldı. 

(SAT-7 Türk/İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

Çinli Adamın Mülteci Statüsü Sahte Zulüm İddiaları Nedeniyle İptal Edildi

2016 yılında İsa Mesih'i kabul eden ve yeraltı kilisesine katılan Çinli bir Hristiyan'ın 'mülteci' statüsü Yeni Zelanda...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi