19 Nisan 2024 Cuma

İsa Mesih’in Yürüdüğü Yol Keşfedildi

Arkeologlar İsa Mesih’in Şiloah Havuzu’ndan tapınağa yürüdüğü yolu , M.S. 70’lerde Yeruşalim’in yıkılmasına neden olan Roma kuvvetleri ve Yahudi asileri arasındaki savaşın delillerini buldular.

Evangelical Focus’un haberine göre, İsrail Antikalar Kurumu arkeologları; Yeruşalim kapılarından ve Şiloah Havuzu’ndan tapınağa giden bir yol keşfettiler. Kazının direktörlerinden Moran Hagbi, “İsa Mesih, Tapınak Dağı’na giden yeni keşfettiğimiz yol üzerinden yürürdü” ifadelerini kullandı. Arkeologlar ayrıca, 70 yılında Yeruşalim’in yıkılmasına neden olan Roma kuvvetleri ve Yahudi asileri arasındaki son savaşın kanıtlarını da keşfetmiş oldular.

Yeruşalim Tarihi Üzerine Yeni Bir Işık

Bulunan yolun kesiti 100 metre uzunluğunda 7.5 metre genişliğinde ve Roma İmparatorluğu tarihi boyunca alışılageldiği gibi geniş taş plakalarla döşenmiş.

İsrail Antikalar Kurumu’nun belirttiğine göre, “Son araştırmalar, sokağın Yeruşalim’deki Roma vekillerinin himayesinde, Herodes’in hükümdarlığı sonrasında ve belki de İsa Mesih’i çarmıha gererek ölüme mahkûm etmekle tanınan Pontius Pilatus’un görev süresi boyunca inşa edildiğini gösteriyor.”

Yeruşalim İçin Savaş

Birkaç yıldır devam eden kazı da, şehrin ana yolundan Tapınak Dağı’na kadar iyi korunmuş ok uçları ve taş mancınık topları keşfedildi. İsrail Antikalar Kurumu Yetkilisi: “Bu bulgular, Roma kuvvetleri ile Yahudi asiler arasındaki son savaşın öyküsünü, Yeruşalim’in ve tapınağın yıkılmasına neden olan bir savaş hikayesini anlatıyor” dedi.

Kaçış Yolu 

Ayrıca, gölete ait  kaçış yolu olabilecek bir drenaj kanalı bulan arkeologlar, “Savaş, drenaj kanalının yanında, sokakta yaşandı ve bazıları oradan kaçtı” şeklinde ifade ettiler.

Tapınak Dağı’na doğru ilerleyen kazıda arkeologlar, İsa Mesih’in iki bin yıl önce geçtiği Yeruşalim’den yeni bulgular bulmayı ümit ediyor.(KA)

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Episkopos Kostantin Kayyal ve Arşimandrit Eftimios Fakes İskenderun’da

Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhane Manastırı Baş Rahibi Episkopos Kostantin Kayyal ve beraberindeki Arşimandrit Eftimios Fakes, Patrikhanenin...

Altnözü Ortodoks Cemaati, Arşimandrit Corc Yakup’u Konuk Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Arşimandrit Jack Khalil, Samandağ’daki Hristiyanlarla Bir Araya Geldi

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi