23 Nisan 2024 Salı

IŞİD, Hristiyanlara Ait Kalıntıları Farketmedi

IŞİD yıllarca işgal ettiği topraklarda yer alan Hristiyan kalıntılarını farketmedi!

Raporlara göre, Suriye’nin Manbij kentinde bir Hristiyan sığınağı veya erken kilise dönemine ait olduğu düşünülen antik kalıntıların varlığı tespit edildi.

Rapora göre, kalıntılar 2014 yılında IŞİD tarafından işgal edilen bölgede bulundu.

Bölgeyi ve harabeleri inceleyen Manbij Harabeleri Konseyi Araştırma Komitesi başkanı Abdulwahab Sheko, IŞİD’in bölgeyi fark etmediğini ve harabelerin yakınındaki topraklarda bulunan boş höyüklere çöplerini attıklarını söyledi.

2016 yılında, Suriye Demokratik Güçleri IŞİD’i Manbij’ten sürdükten sonra Sheko, burayı bulduğunu söyleyen Sheko keşifle ilgili “Çok heyecanlanmıştım. Anlatamam. Her şeyi elimde tutuyordum” diyerek duygularını ifade etti.

Sütunlara ve duvarlara kazınmış haçlar yeraltı kalıntılarını işaretler. Taşta yazılar var ve buranın Roma İmparatorluğu altında zulüm gören Hristiyanların bir araya geldiği bir yer olduğu sanılıyor.

“Burası çok özel. Burada güvenlik görevlisinin dışarıdaki herhangi bir hareketi izlemek için kapıya bakacağını düşünüyorum. ”dedi, Sheko, gazetecilere sitenin“ ilk girişini ”ni gösterirken. “Güvenlik görevlisi kaçmaları gerektiğinde diğerlerini diğer geçitten çıkmaları için uyarırdı.”

Amerikalı arkeolog John Wineland bu hafta Fox News gazetesinde yaptığı açıklamada, buluntunun Roma İmparatorluğu’nda yaşayan Hristiyanların hayatlarını anlamamızda yardımcı olabileceğini söyledi. Güneydoğu Üniversitesi’nde tarih ve arkeoloji profesörü olan Wineland, bölgede zamanında, faaliyetlerini gizlemeye ihtiyaç duyan önemli bir Hristiyan nüfusun olduğunu ve muhtemelen Roma hükümeti tarafından zulme uğradıklarını belirtti.

Ağustos 2017’de başlayan kazı çalışmaları, bölgedeki mayınlar ve bubi tuzakları nedeniyle geç başlamak zorunda kaldı. Bununla birlikte, geçtiğimiz Mart ayında, birçok eser ortaya çıkarıldı ve yerliler için bir “festival” de yapıldı.

Araştırmacılar ayrıca “ikinci bir yer” kalıntısı daha buldular. Bu yerin bir yeraltı mağarası olduğu birden fazla odayı içerdiği belirtildi. Sheko, ikinci mekanın “Hristiyanlığın artık bir sır olmadığı zamanlarda” eklendiğine inandığını söyledi.

Episkopos Kayyal, Pazar Vaazında: “Liderlik ve Şöhret Kilisede Değer Görmez”

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile İskenderun’da bulunan Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhanesi...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Çocukları da Unutmadı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde gerçekleştirilen Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal, İskenderunlu Gençlerle Kahvaltıda Buluştu

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal İskenderun’da Meryem Ana’ya Övgü Duasına Katıldı

Paskalya Oruç Devresi boyunca her Cuma gerçekleştirilen ‘Meryem Ana’ya Övgü’ (El-Medeyih) Dualarından sonuncusu; geçtiğimiz hafta, İskenderun Aziz Corç Rum...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi