29 Mart 2024 Cuma

IŞİD Rehinesi Rahip Kurtarıldı

Filipin birlikleri geçtiğimiz Pazar günü Mayıs ayında kaçırılan, Katolik bir rahip ile bir sivil kurtardı. Yüzlerce IŞİD militanı da güneydeki Marawi kentinde kuşatıldı.

Filipin Devlet başkanının Danışmanı  Jesus Dureza, yaptığı açıklamada cumartesi günü çatışmalardan sonra IŞİD tarafından karargah merkezi olarak kullanılan bir binanın kontrolünün tekrar ele geçirildiğini açıkladı.

Ordu komutanı Romeo Brawner, Pazar günü Marawi’de düzenlenen basın toplantısında, birliklerin, ellerinde 40’dan fazla rehine bulunan 80 kadar militanı etkisiz hale getirmek için savaştığını söyledi. Teröristlerin rehinlerden bir kısmını savaşmaya zorladığını belirten Brawner, askerlerin ilerlemesini yavaşlatmak için de bomba ve bubi tuzakları kullandıklarını açıkladı.

IŞİD tarafından kaçırılan Rahip Teresito Soganub en son mayıs ayında IŞİD tarafından yayınlanan bir videoda görüldü. Videoda teröristler ellerinde 200 kadar rehine bulunduğunu belirterek ordunun Marawi’den çekilmesini istemişlerdi.

Rahip Teresito Soganub’un kurtarılması sonrası bir açıklama yapan Ozamiz Başepiskoposu Martin Jumoad “rehinelerin kurtuluşu duaya inancımızın bir sonucudur. Pek çok kimse onların özgürlüğü için dua ediyor. Bu amaçla çok sayıda ayin düzenlendi. Duanın gücü, bir kez daha Tanrı’ya olan inancımızın  tanıklığı oluyor.” ” dedi

Filipinler’de yer alan Marawi kentinin IŞİD teröristleri tarafından ele geçirilmesinin ardından başlatılan kuşatmada bugüne kadar 660 terörist ile 147 Filipinli asker ve polis  olmak üzere en az 860 kişi yaşamını yitirdi. Dünyanın en kalabalık üçüncü Katolik nüfsunua sahip ülkesi olan Filipinlerin güneyinde bulunan Müslüman azınlık yaşadığı Marawi’nin iş merkezlerinin bulunduğu bölge çatışmalar nedeniyle harap olmuş binalar ve yanan evlerle doldu. Marawi’nin IŞİD tarafından kuşatılması, Irak ve Suriye’de güç ve toprak kaybeden örgütün Güneydoğu Asya’da kendisine alan açma endişesini doğurdu. Bu endişe nedeniyle Amerika ve Avustralya,  Filipin birliklerine destek olmak üzere gözetleme uçaklarını buraya gönderdi.

Filipin ordu yetkilileri, teröristlere karşı baskıyı arttıracaklarını açıklayarak teröristlere rehineleri serbest bırakmaları ve teslim olmaları çağrısında bulundu. Hükümet de IŞİD baskını nedeniyle yerlerinden edilen kişiler için barınaklar inşa etmeye başladı. Marawi’nin yeniden inşası için gerekli miktar da 1 milyar dolardan fazla olarak hesaplanıyor. (cruxnow.com / Seyfi Genç)

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi