29 Mart 2024 Cuma

İskenderun Ermeni Apostolik Kilisesi’nde Noel Coşkusu

Türkiye’deki Ermeni Apostolik Kiliseleri, 5 Ocak gününü 6 Ocak’a bağlayan gece, İsa Mesih’in doğumunu, belirişi ile Vaftiz oluşunu ruhanileri bulunan kiliselerinde büyük bir coşkuyla kutladı.

Hatay İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesi’nde 6 Ocak’ta kutlanan İsa Mesih’in Doğuşu ve Vaftiz Bayramı (Surp Dzınunt) 5 Ocak Perşembe akşamı Hatay Bölgesi Din Görevlisi ve Anadolu Ermeni Cemaatleri Gözetmeni Peder Avedis Tabaşyan’ın yönettiği ayinle coşkulu bir şekilde kutlandı.

Gerçekleştirilen ayinde Latin Katolik Kilisesi Anadolu Havarisel Vekili ve Episkoposu Paolo Bizetti, İskenderun Müjdeleme Latin Katolik Kilisesi Pederleri Dariusz Dogondke ve Peder Antuan Ilgıt hazır bulundu.

Mumların yakıldığı ve duaların edildiği ayinde Patrik Sahak II’nin ‘Doğuş Ve Beliriş Yortusu’ mesajını okuyarak cemaate Noel bayramı ile ilgili vaaz veren Tabaşyan, “5 ve 6 Ocakta Ermeni Kiliseleri olarak Rab’bin Doğuşu’nu ve Vaftiz Bayramı’nı kutluyoruz. Birçok kilisemiz 24 Aralık gecesi İsa Mesih’in doğuş bayramını kutladı.

6 Ocak’ta ise hepsi vaftiz Bayramını kutlayacaklar. Bu bir zenginlik. Rabbimizin doğuş bayramıyla aslında bizler yeniden doğmuşumuzu kutluyoruz. Çünkü dünya karanlıklar içerisinde boğuşurken işte ‘Tanrı Dünyayı Öyle Sevdi ki Biricik Oğlunu Gönderdi. Ta ki Ona İman Eden Kimse Mahvolmasın Sonsuz Yaşama Kavuşsun. Bu yüzden ‘Doğuş Bayramı’ insanlığa verilen en büyük müjde oldu” dedi.

Verilen Vaazın ardından bayram ayinine katılan Cemaate Hağartutyun (Kutsal Ekmek ve Şarap) verildi. Ayin sonunda ise İsa Mesih’in vaftiz edilişi temsili bir şekilde haçın suya batırılıp çıkartılması ile gerçekleştirildi.

Cemaat mensupları daha sonra ilahiler eşliğinde kutsanan ekmek, tuz ve sudan alarak bayram bereketini evlerine taşıdılar.

Gerçekleştirilen ayin daha sonra cemaate mumların dağıtılması kilisenin içindeki ışıkların söndürülmesi ve Hatay Bölgesi Din Görevlisi ve Anadolu Ermeni Cemaatleri Gözetmeni Avedis Tabaşyan’ın elinde yanan mumla ‘Mutlu Noeller’ dileyerek herkesin mumlarımı yakıp Noel ışığını kilise içindeki herkese vermesiyle kilise bahçesinde düzenlenen kokteyl ile devam etti.

Kilise bahçesinde düzenlenen kokteylde Ermeni Kilisesi Vakıf Başkanı Yusuf Tabaş, bundan önceki dönemde Başkan ve Başkan Yardımcılığı görevini üstlenmiş olan Garbis Kısadur ve Mihail Tabaş’a plaket takdim etti. Plaket töreninin ardından Noel Pastası kesildi.

Her yıl 6 Ocak’ta kutlanan Noel Bayramı coşkusu, Noel Baba’nın kilise çocuklarına hediyeler vermesiyle son buldu.(KT/SAT-7 TÜRK)

Ermeni Apostolik Kiliselerinde ‘Büyük Perşembe’ Törenleri Gerçekleşti

Ermeni Apostolik Kiliselerinde "Büyük Perşembe" günü "Intriyats Badarak" (Son Akşam Yemeği), Vodınlıva (Ayak yıkama) ve Latsi Kişer...

İskenderun Katedrali’nde Kutsal Perşembe Ayini Gerçekleşti

Rab İsa Mesih’in havarileri ile birlikte yediği son akşam yemeğinin anıldığı ‘Kutsal Perşembe’ Ayini, İskenderun’da hüzünle gerçekleştirildi. Kutsal...

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi