19 Nisan 2024 Cuma

İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesi’nde Noel Kutlaması

Covid-19 salgını sürecinde alınan tedbirler kapsamında İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesi’nde her yıl 6 Ocak’ta kutlanan İsa Mesih’in doğuşu ve Vaftiz Bayramı (Surp Dzınunt) 5 Ocak Salı akşamı Hatay Ermeni Kiliseleri Din Görevlisi Avedis Tabaşyan’ın yönettiği ayinle buruk bir şekilde kutlandı. 

Ermeni Ortodokslar tarafından her yıl 6 Ocak’ta kutlanan ‘İsa Mesih’in Doğuşu (Surp Dzununt) ve Vaftiz Bayramı’ İskenderun Ermeni Kilisesi’nde düzenlenen ayinle kutlandı. İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesi’nde, Kilise Ruhani Lideri Avedis Tabaşyan’ın yönettiği ayine, Covid-19 tedbirleri çerçevesinde az sayıda cemaat üyesi katılım gösterdi.

Mumların yakılıp duaların edildiği ayinde Patrik Sahak II’nin ‘Doğuş Ve Beliriş Yortusu’ mesajını okuyarak cemaate Noel bayramı ve pandemi süreci ile ilgili vaaz veren Tabaşyan, “Geçtiğimiz yıl bu zamanlarda güzel ümitlerle yeni yıla girmiştik ancak birkaç gün sonra hastalıkla irkildik. Adını bile duymak istemediğimiz o hastalık çıktı. 2020 yılı bizim için çok sıkıntılıydı. Birçokları için acı kayıplara sebep oldu, birçokları için de kötü yaralar bıraktı.

2021’e girerken yine Rabbin önünde duruyoruz ve diyoruz ki; ‘Rab o kötü günleri bir daha yaşatma bize…’ Diliyoruz ki bu sene Rab bizleri tekrar normal hayata çevirsin. Çünkü Tanrı verir, Tanrı alır. O yüzdendir ki Doğuş Bayramı insanlığa verilen en büyük müjdeydi.

Rab İsa Mesih’in doğuşu bir ahırda gerçekleşti ve o ahırdan kimsenin haberi yoktu. Ama Tanrı öyle bir plan yaptı ki, bütün kralları üç bölgeden getirdi ve onun önüne altın, günlük ve mür sundular. İnsanların dışladığı ve sadece çoban gözlediği insanlar Rab İsa Mesih’in doğduğu yere geldiler. Yıldızı takip edip onu buldular ve dediler ki; ‘O’na secde etmeye geldik.’ İşte O çobanlar bütün insanlığa o müjdeyi verdiler.

Müjdeleri Verecek Olan Aslında Bizleriz

Bu müjdelerin gerçekleşmesi lazım ve bilmiyoruz ki o müjdeleri verecek olan aslında bizleriz. Nasıl bir müjde? Rabbin bizi sevdiğinin müjdesi! İnsanları asla bırakmayacağının müjdesi! Umut düş kırıklığına uğratmaz. Bizim umudumuz Rabse, o zaman neden korkuyoruz. Sıkıntılardan mı, üzüntülerden mi, kederden mi? Hepimiz üzüntüler yaşadık, ama şükredecek çok şeyimiz yok mu?

Şu an eğer nefes alabiliyorsak, halen yanımızda dostlarımız varsa, kaybettikleriniz olsa bile eğer onlar hala yanımızdaysa bunlar için şükretmek gerekmez mi? Tanrı bize o yüzden bu yüreği verdi. Umutlu insan asla yıkılmaz. Rabbe umut bağlarsak asla yıkılmayız. Korkularımız yenelim, birbirimize umut aşılayalım. Rab bizi seviyor, çünkü biricik oğlunu gönderdi” şeklinde konuştu.

Ayin sonunda ise İsa Mesih’in vaftiz edilişi, temsili bir şekilde haçın suya batırılıp çıkartılması ile gerçekleştirildi. Temsili haçı kilise gençlerinden Davut Saraçoğlu tutarken, cemaat mensupları daha sonra ilahiler eşliğinde kutsanan ekmek, tuz ve sudan alarak bayram bereketini evlerine taşıdılar.

Bayram ayini cemaat üyelerinin birbirlerinin bayramını kutlamasıyla son buldu. (SAT-7 Türk / İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi