24 Nisan 2024 Çarşamba

İskenderun Katedralinde ‘Kutsal Perşembe’ Hüznü!

Önümüzdeki Pazar günü Katolik cemaati tarafından kutlanacak olan Paskalya Bayramı öncesi, İskenderun’daki kiliselerde yapılan ayinlerle Mesih İsa’nın, Havarileri ile yediği ‘Son Akşam Yemeği’ anıldı. Ayinde, İsa Mesih’in havarilerinin ayağını yıkaması da temsili olarak gerçekleştirildi.

İskenderun Müjdeleme Katolik Kilisesinde dün akşam ‘Kutsal Perşembe’ ayini yapıldı. Katedralde gerçekleştirilen ayini, Anadolu Havarisel Vekili ve Episkoposu Paolo Bizzeti yönetirken, kutsal ayine Kilise Pederleri Lucian Abalintoaiei ve Julius Ohanele ile Diakon Alexandre Dehmen de eşlik etti.

Ayinde bir vaaz veren Diakon Alexandre Dehmen, Efkaristiya’nın öneminden söz ederek; “Efkaristiya sevgidir, sevgi kardeşliktir, kardeşlik Efkaristiya’dır. Bugün tüm ruhanilerin bayramıdır. Efkaristiya bizler için sevgiyle yoğrulmuş bedendir. Tanrı’nın kutsal meyvesidir. Tanrı kendini ekmek olarak bizlere sunmaktadır.

Komünyon birliktelik ve paylaşmaktır. Bizim paylaştığımız bu ekmek İsa’nın bedeni, bizler için büyük kardeşlik anlamını ifade etmektedir. Benim, sizin, her birimizin paylaşmış olduğu bu kutsal ekmeğin diğer parçası benim kardeşimdedir.

İşte bu yüzden Efkaristiya bizim için sevgidir, kardeşliktir. Efkaristiya’yı rabbin tekrar gelişine kadar alıyoruz. Rab geldiğinde onu gerçekten göreceğiz. Onu yalnızca ruhsal olarak almıyoruz. Aynı zamanda bedenlerimizde de Rab Mesih İsa’nın bir parçasını taşıyoruz” şeklinde konuştu.

Büyük Olmak İsteyen Hizmetkâr Olacak

İsa Mesih’in ‘Son Akşam Yemeği’nde havarilerin ayaklarının yıkaması hakkında da konuşan Dehmen; “En büyük kardeşlik alçakgönüllülüktür. Yani İsa Mesih’in havarilerin ayaklarını yıkamasıdır. Buna şaşırıyoruz. Rab dediğimiz İsa Mesih’in bir hizmetkâr gibi alçakgönüllülükle bir başkasının ayaklarını yıkaması bizi şaşırtıyor. Oysaki İsa Mesih, ‘Aranızda en büyük olan hizmetçiniz olacaktır. Kim kendisini yükseltirse, alçaltılır ve kim kendisini alçaltırsa, yükseltilir’ sözleriyle büyük olmak isteyenin hizmetkâr olması gerektiğini vurgulamıştır” dedi.

İsa Mesih’in 12 havarisinin ayaklarını yıkayarak ve öperek saygı gösterdiği son akşam yemeğinin temsilinde ise Anadolu Havarisel Vekili ve Episkoposu Paolo Bizzeti 12 imanlının ayaklarını tek-tek yıkadı ve öptü.

Yapılan ayinin sonunda da Episkopos Bizzeti, Efkaristiya’yı alarak Şapel’e götürdü ve burada önce Episkopos, rahipler ve yardımcıları daha sonra cemaatin tapınması yapıldı. (SAT-7 Türk/İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi