25 Nisan 2024 Perşembe

İskenderun Katolik Kilisesinde ‘Hüzünlü Cuma’ Ritüeli

‘Kutsal Hafta’ içinde gerçekleştirilen, İsa Mesih’in Haça Gerilerek öldürülmesinin anıldığı ‘Hüzünlü Cuma’ ayini, İskenderun Müjdeleme Latin Katolik Kilisesinde yine cemaatin katılımı olmaksızın yapıldı.

İsa Mesih’in, öğrencisi olan Yahuda İskoryot’un ihaneti ile yakalanması, yargılanması ve hakaret edilerek haça gerilmesi sonrasında bedenen ölümünün gerçekleştiğinin anıldığı ayini, Anadolu Havarisel Vekili ve Episkoposu Paolo Bizzeti yönetti. Bizzeti’ye Kilise Rahiplerinden Peder Francesco Parisi, zangoçlar ve kilisenin diğer görevlileri de eşlik etti.

Episkopos Bizzeti, önderliğindeki tören Haç Yolu ile başladı. İsa’nın Haç yolunda çektiği acıların her durağında okunan duaların ardından ayine geçildi. İsa Mesih’in yaşadıklarının anlatıldığı İncil bölümleri de okundu.

Monsenyör Bizzeti, İsa Mesih’in bu acıları çekeceğini bildiğini ve biz insanların suçlarını sırtlamak adına bu eziyetlere büyük bir kararlılıkla göğüs gerdiğini anımsatarak; “Her birimiz, suçlunun kendimiz olmadığına inanıyoruz. Yaşanan olumsuzlukların suçlusunu hep karşımızdaki insanlarda arıyoruz ve hep bir başkasını suçluyoruz. Ancak İsa Mesih, bizin bütün suçlarımızı ve günahlarımızı kendi üzerine aldı ve ölüme doğru yürüdü. Peki, madem İsa Mesih bütün suçlarımızı üzerine aldı, bizler neden hala kendimizi huzurlu ve rahat hissetmiyoruz? İşte önemli olan nokta burasıdır. Ne zaman ki suçlunun kendimiz olduğunu anlarız ve merhamet dileriz, o zaman Allah’ın merhametine sığınmış oluruz” diye konuştu.

Episkopos Bizzeti, daha sonra İsa’nın üzerinde olduğu haçı kilise içinde tur atarak Altar’ın önüne getirdi ve diz çökerek haça secde etti. Bir süre sessizce dua eden Bizzeti’nin ardından beraberindekiler de haça secde ederek, hürmetlerini sundu. (SAT-7 TÜRK/İlyas Edip TERBİYELİ/İskenderun)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi