28 Mart 2024 Perşembe

İskenderun Katolik Kilisesi’nde ‘Palmiye Pazarı’ Kutlandı


İskenderun Müjdeleme Latin Katolik Kilisesi’nde geçtiğimiz Pazar günü, İsa Yeruşalim’e Girişi: ‘Zeytin Dalları-Palmiye Pazarı’ cemaat üyelerinin kısıtlı katılımıyla gerçekleşen ayinle kutlandı. Kutsal Ayin, kilise pederi Dariusz Dogondke (Daryuş Dogonke) tarafından yönetildi.


Kilisenin bahçesinde başlayan ayinde, ilk olarak hazırlanan zeytin dalları kutsandı ve ardından cemaat üyelerine dağıtıldı. Peder Dogondke ve cemaat üyeleri, ellerinde zeytin dalları ve çiçekler olmak üzere, ilahiler söyleyerek kilise içerisine girdiler.

Ayinin devamında Peder ve cemaat üyesi iki kişi tarafından Mesih İsa’nın yakalanarak, yargılanıp haça gerilmesi süreci İncil’den bölümler halinde okundu. Ayine iştirak eden cemaat üyeleri, kilise korosunun söylediği ilahilere de iştirak ederek, yaşanan büyük coşkuya ortak oldular.


Tedavi için İtalya’da bulunan Anadolu Havarisel Vekili ve Episkoposu Monsenyör Paolo Bizzeti de gönderdiği bir mektupla İskenderun cemaatinin bayramını kutladı.

Ayin sırasında okunan mektupta Monsenyör Bizzeti şu ifadelere yer verdi;
“Değerli Hristiyan imanlılar, sevgili Katekümenler, Paskalya Bayramı artık yakındır ve Rab gibi ben de bu Paskalya yemeğini sizinle birlikte yemeyi (Luka 22:15) çok arzu ederdim. Ancak Anadolu Havarisel Bölgesi’nin birçok işleriyle ilgilenmem ve geçirdiğim Covid-19’un zor deneyiminden sonra fiziksel formumu umarım ki tam anlamıyla geri kazanmam için İtalya’da kalmalıyım. Bu nedenle -planladığımın aksine- Paskalya bayram günleri için geri dönemeyeceğim.
Anadolu Havarisel Bölgesi için hem mali kaynak arayışında hem de Hristiyan cemaatlerimize ve özellikle de Arapça konuşan mültecilere yönelik hizmet verebilecek görevliler bulmaya çalışıyorum. Ayrıca Allah izin verirse, hepimiz için yoğun bir şekilde dua edebilecek, inziva hayatı süren rahibelerinden oluşan bir manastırın nihayet Türkiye’de de açılma şansı yüksek görünüyor.
Bununla birlikte, Türk doktorlarının benim için reçete ettiği çeşitli klinik testleri de gerçekleştiriyorum. Çok şükür genel durumum iyi ama dikey omurgam, omuzlarım ve boynum beni bazı özel tedaviler için Paskalya sonrasına kadar burada kalmaya zorluyor. Zaten İtalya’da hâlâ güçlü bir şekilde seyrini devam ettiren salgın koşullarında her şey yavaş çekimde işliyor.
Mesih İsa, O’nu reddettiğimizde bile bize Dost olarak kalan sadık Müttefik’tir ve sevgisiyle tüm günahlarımızı kaplar; bizim için Yeni Hayat’ın kapılarını açar. Bu nedenle, Rabbimiz Mesih İsa’nın Istırabı, Ölümü ve Dirilişi’nin gizemlerini O’nun Annesi Meryem, Azizler ve dünyanın her yerindeki imanlı Hristiyanlarla birlikte tecrübe etmenizi diliyorum.
Birçok insan bedeninde kederle Mesih’in Istırabı’nı hissediyor! Onlar için dua edelim. Türkiye’de değerli litürjik ayinlerimizi icra edebildiğimiz için de Allah’a şükredelim. Her birinizi kalbimde ve duamda anarken, sizleri takdis ediyorum.”

Palmiye Pazarı’nın ardından ‘Kutsal Hafta’ya giren Katolik Cemaati bu hafta sonu da (Cumartesi) Paskalya Bayramını kutlayacak. (SAT-7 TÜRK/İlyas Edip TERBİYELİ/İskenderun)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi