29 Mart 2024 Cuma

İskenderun Katolik ve Ermeni Kiliselerinde Paskalya Bayramı Kutlandı

İsa Mesih’in ölümden dirilişinin kutlandığı “Paskalya Bayramı’ İskenderun Müjdeleme Katolik Kilisesi ve Karasun Manuk Ermeni Kilisesinde düzenlenen ayinlerle kutlandı. Paskalya nedeniyle, Hatay’a bağlı İskenderun ilçesinde, Cumartesi gecesi ilk önce İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesi’nde daha sonra da İtalyan Latin Katolik Kilisesinde birer ayin düzenlendi.

Ermeni Kilisesindeki ayini Peder Avedis Tabaşyan yönetti. Ermenice yapılan ayinde Türkçe vaaz veren Peder Tabaşyan, insanın yeniden dirilişinin bir mucize olduğunu ve iki bin yıldır bu nedenle dirilişin kutlandığını belirtti.

Ayinde kısa bir vaaz veren Peder Tabaşyan, sevginin ve paylaşmanın önemine vurgu yaparak; “Diriliş aslında yürekte başlar. Yürekten başlar, karşıya verdiğimiz sevgiyle başlar. Barış isteriz ama bir şey yapmayız. Birçok şeyi düşünmek istemeyiz, sorumluluğumuz artmasın, diye. Tanrı insan ayrımı yapmazken, biz yaparız, çünkü çıkarımız vardır. Oysa kötüye göz yumarsak, o daha da çoğalır. Korku tünellerini kol kola girerek, sevgi içerisinde aşabiliriz. Korkusuz olun. Bizim korkutan değil, seven bir tanrımız var. Bu yeryüzü, bütün herkese yeter. Her insanın yiyeceği kadar yiyecek, içeceği kadar su var, yeter ki paylaşabilelim” dedi.

Ayinden sonra kilise salonunda toplanan cemaat üyeleri ve konuklar Peder Tabaşyan ile birlikte Paskalya Bayramının simgesi olan yumurta tokuşturdular ve İsa Mesih’in Dirilişini kutladılar.

Katolik Kilisesi’ndeki Ayin Bahçedeki Ateşin Etrafında Başladı

Aynı gün Katolik Kilisesi İskenderun Katedrali’nde de Paskalya ayini düzenlendi. Kilise Pederi Lucian Abalintoaiei tarafından yönetilen ayin kilise avlusunda yakılan ateşin etrafındaki törenle başladı. İsa’nın ışığını simgeleyen ateşle Paskalya Mumunun yakıldığı bahçedeki törenin ardından pederlerin önderliğinde tüm cemaat üyeleri kiliseye girdiler.

Kilise içerisinde devam eden ayinde, Paskalya’nın, barış getirmesi, yanlış düşüncelerden, hastalıklardan, kötülüklerden, yanlışlıklardan uzaklaştırması, hastaları sağlığına kavuşturması, zor durumdaki mültecileri evlerine ulaştırması yönünde dualar edildi.

paskalya-katolik (3)

Ayinde kısa bir vaaz veren Peder Abalintoaiei; “En önemli bayramımızı coşkuyla kutluyoruz. Kutlama olayı Tanrı’nın kalbinden başlar. Tanrı sevgidir. Sevgi yaratır ve Tanrı insanoğlunu yarattı. Paskalya Bayramını kutlamak için, süs eşyalarımızı seçmeden ve yumurtaları boyamadan önce İsa’nın çarmıhta kendini kurban ederek bizlerin kurtuluşu için hazırladığı beyaz kaftanı daha çok tercih etmeliyiz. İsa bize gerçek yolu gösteriyor” dedi.

Bir buçuk saat süren ayinde pederler cemaate renkli yumurtalar ve paskalya çöreği dağıttılar, ardından da kilise salonunda paskalya kokteyli düzenlendi. Salonda birbirlerinin bayramını kutlayan Hıristiyan vatandaşlar yumurta da tokuşturdular.

Emniyet Mensupları, Paskalya Bayramı nedeniyle tüm kiliselerde olduğu gibi İskenderun Katolik Kilisesi’nde de geniş güvenlik önlemleri aldı. (SAT-7 Türk/İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi