24 Nisan 2024 Çarşamba

İskenderun Ortodoks Kilisesinde ‘İkonalar Pazarı’ Ayini

Hatay’ın İskenderun ilçesinde bulunan Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesinde, geçtiğimiz Pazar günü ‘İkonalar Pazarı’ Ayini gerçekleştirildi.

İncil’den bölümlerin okunduğu, mumların yakılıp duaların edildiği kutsal ayinde ayrıca ikonalar da kutsandı. Cemaat üyeleri, Kilise Pederi Dimitri Yıldırım öncülüğünde, evlerinden getirdiği ikonalarla birlikte kilise içinde tur atarken, bugüne özel dualar da okundu.

Kutsal Ayinin sonunda tüm cemaat üyeleri kutsal ikonalara saygı çerçevesinde İsa Mesih’in ikonasını öptü.

İmparatoriçe Theodora’nın Gayreti…

Kutsalların İkonaları, insanın ‘Tanrı’nın suretinde ve benzerliğinde yaratıldığına’ (Yaratılış 1:26) ve arınma yoluyla Tanrı’nın yaşayan imgesi olarak kutsallaştığına tanıklık eder.

Mesih’in Kilisesi, İmparator Leo Isaurian’ın hükümdarlığından (717-741) Theophilos’un hükümdarlığının (829-842) sonuna kadar, yüz yıldan fazla bir süre boyunca kötü inançlı ikona kırıcıların (ikonaklast) eziyetlerine maruz kaldı.

Theophilos’un ölümünden sonra onun dul kalan eşi İmparatoriçe Theodora, Patrik Methodios ile birlikte Ortodoksluğu korumak için savaş verdi. Hatırası sonsuz olan bu Kraliçe, Patrik Methodius’un ve diğer iman tanıklarının ve doğru kişilerin önünde Tanrı’nın ikonasına saygı gösterip şu kutsal sözleri söyledi: “…Bilin ki Kutsal İkonalar her yere yayılmış Tanrılar değildir ve onlara asla tapılmaz ama her kim kutsal ikonalara gerekli saygıyı göstermezse, sadece prototipin imgeleri oldukları için onlara sevgi kaynaklı bir saygı göstermezse, lanet olsun ona!.”

İmparatoriçe sonra da büyük oruç devresinin ilk haftası boyunca dua ve oruç aracılığıyla kocası için Tanrı’dan af diledi. Oruç devresinin ilk Pazar günü İmparatoriçe Theodora ve oğlu Mikail, din adamları ve inanlılarla bir geçit töreni düzenleyip Kutsal İkonaları Kiliseye yeniden kabul ettiler ve Mesih’in Kilisesi’ni onlar ile süslediler.

İşte bu İkonalar Pazar’ında Ortodokslar bu kutsal olayı hatırlıyor, bu parlak ve saygıdeğer günü, gerçek öğretinin sapkınlığa karşı zaferinin, Pazar’ı olarak adlandırıyorlar. (SAT-7 Türk/İlyas Edip Terbiyeli-İskenderun)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi