29 Mart 2024 Cuma

İskenderun’da ‘Dünyada Barış’ Ayini!

Silahlar Sussun, Dua ve Oruç Yüreklerimizi ve Sözlerimizi Islah Etsin!

Ukrayna’da yaşanan savaş ve kaos ortamı nedeniyle, başta Ukrayna olmak üzere tüm Dünya Barışı için İskenderun Aziz Corç Rum Katolik Kilisesi’nde bir “Barış Ayini” gerçekleştirildi. Barış Ayinini Peder Antuan Ilgıt yönetti. Kilise Pederi Dariusz Dogondke de ayine iştirak etti. Peder Ilgıt vaazında, ‘Senin lütfun sayesinde dünyanın tüm halkları kardeşlik sevgisiyle bir araya gelsinler ve tüm yüreğimizle arzu ettiğimiz barış her daim yaşamlarımızda hüküm sürsün’ diyerek, Tanrı’ya yakarışlarda bulundu.

Cemaat üyelerinin az sayıdaki katılımıyla gerçekleştirilen ayinde Dünya Barışı temennisinde bulunan Ilgıt; “Sevgili Kardeşlerim, bu akşam burada, Episkoposumuz Monsenyör Paolo Bizzeti’nin de arzusu üzerine, hep beraber dua etmek ve Rabbimiz Mesih İsa’dan, Ukrayna’da ve tüm dünyada bir an evvel barışı tesis etmesini istemek için toplandık. Hiç kuşkusuz Mesih İsa da bizlerle beraber ve yakarışlarımızı dinliyor. 

Yüce Allah’ın bizler üzerine olan düşünceleri sadece ‘barış ve esenlik’ düşünceleridir. Savaş gerçekten çok kötü durumdur. Bizleri insan olma onurumuzdan mahrum etmek suretiyle en düşük hayvani içgüdüler seviyesine geriletir. Söz konusu bu hayvani içgüdüler saldırganlık, korku, kibir, fiziksel şiddetle ifade edilirler ve hiçbir durumda hiçbir sorunun çözümü olamazlar. Bu ülkeler arasında da böyledir, dostlar arasında da böyledir, aile içinde ve eşler arasında da böyledir. Kavga etme, sessini yükseltme veya tokat atma! Bunların hiçbirisi hasıl olan sorunları çözmeyeceği gibi daha ağır başka sonuçlar da doğuracaktır. Aslında savaş artık konuşmadığımızda başlar ve tekrar konuşmaya başladığımızda biter. Sorunlar ise sadece ve sadece karşılıklı ve alçakgönüllü diyalog vesilesiyle çözülürler. Birlikte çözümler bulmak için konuşmak şarttır.

Papa Françesko Barış İstedi

Papa Hazretleri Françesko da Ukrayna ve Rusya arasındaki çatışma evvelinde yapılan diyaloğun başarısızlığından dolayı çok müteessir olduğunu söylemişti. 

‘Benim gibi, dünyadaki birçok insan ıstırap ve endişe yaşıyor. Siyasi sorumlulukları olanları, savaşın değil barışın Tanrısı olan, bizlerin düşman değil, kardeş olmamızı isteyen, herkesin Babası Tanrı’nın önünde ciddi bir vicdan incelemesi yapmaya davet etmek isterim’ diyen Papa Françesko bununla da yetinmedi, bütün diplomatik teamüllerin de ötesine giderek kendi inisiyatifi ile Vatikan’daki Rusya büyükelçiliğine giderek endişelerini bildirdi ve taraflar arasında barıştırıcı olmak istedi.

Barış İçin Dua ve Oruç

Papa Hazretlerinin dahi tüm alçakgönüllü gayretleri ile (henüz) durduramadığı bir savaşta, yapacak hiçbir şeyimiz yokmuş gibi görünse de elimizde dua ve oruç gibi iki kuvvetli “silah” var. Bu yüzden, Paskalya’ya Hazırlık Dönemine başlayacağımız bugünlerde hepimiz barış için oruç tutmaya ve dua etmeye çağrılıyız. Ukrayna’yı hatırlarken, yıllardır savaş sürecinde olan Suriye, Etiyopya, Yemen ve tüm diğer ülkeleri de unutmayalım; güzel ülkemizin istikrarının da daim olması ve dünyanın her yerinde barış gayretlerine katkısı olması için de dua edelim.

Silahlar sussun, dua ve oruç yüreklerimizi ve sözlerimizi ıslah etsin! Her Kutsal Ayin kutlayışımızda tekrar ettiğimiz üzere Rabbimiz Mesih İsa “Size barış bırakıyorum, size kendi barışımı bırakıyorum” demiştir. Bizler de bugün endişe dolu kalplerimizin kapılarını Allah’a açalım,  yorgun düşmüş kollarımızı O’na doğru kaldıralım ve hep beraber dua edelim.

Rabbimiz, bizleri hakkın, adaletin, kardeş sevgisinin tanıkları haline getir. Yöneticilerimizi aydınlat ki büyük barış armağanını garanti edip savunsunlar. Senin lütfun sayesinde dünyanın tüm halkları kardeşlik sevgisiyle bir araya gelsinler ve tüm yüreğimizle arzu ettiğimiz barış her daim yaşamlarımızda hüküm sürsün. Bunu Rabbimiz Mesih İsa’nın ve bizlerin Annesi, Barış Kraliçesi Meryem’in duaları aracılığıyla senden dileriz” şeklinde temennilerini dile getirdi.

Dünya Barışı için gerçekleştirilen Kutsal Ayinde ayrıca barış dualarının kabul edilmesi adına mumlar da yakıldı. (SAT-7 Türk/İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi