23 Nisan 2024 Salı

İskenderun’da, İsa Mesih’in Mabede Sunulmasına Özel Ayin

İskenderun Müjdeleme Latin Katolik Kilisesi’nde, ‘İsa Mesih’in Mabede Sunulması Bayramı’ özel bir ayinle kutlandı. Kutsal Ayini, Anadolu Havarisel Vekili ve Episkoposu Monsenyör Paolo Bizzeti yönetti.

Musa’nın Yasası’na göre, arınma günlerinin bitiminde Yusuf ile Meryem çocuğu Rabbe adamak için Yeruşalim’e götürdüler. Nitekim Rabbin Yasasında, ‘İlk doğan her erkek çocuk Rabbe adanmış sayılacak’ diye yazılmıştır. O sırada Yeruşalim’de, Simon adında bir adam vardı. Kutsal Ruh onun üzerindeydi ve Rabbin Mesih’ini görmeden ölmeyeceği Kutsal Ruh aracılığıyla kendisine bildirilmişti.

Şimon, Ruh’un yönlendirmesiyle tapınağa geldi. Küçük İsa’nın annesi ve babası, Kutsal Yasa’nın ilgili kuralını yerine getirmek üzere O’nu içeri getirdiklerinde, Şimon O’nu kucağına aldı, Tanrı’yı överek; “Ey Rabbim, verdiğin sözü tuttun! Artık huzur içinde ölebilirim. Çünkü senin sağladığın, bütün halkların gözü önünde hazırladığın kurtuluşu, Ulusları aydınlatıp halkın İsrail’e yücelik kazandıracak ışığı gözlerimle gördüm” dedi.

Bu kutsal sözlerin gerçekleştiği gün olan; İsa Mesih’in Tapınağa Girişi (Nur Bayramı), İskenderun Müjdeleme Katolik Kilisesinde gerçekleştirilen bir ayinle kutlandı. Ayinde mumlar kutsandı, ardından kilise cemaati de kutsanan bu mumları yakarak, dualarını Tanrı’ya yöneltti.

Kutsal Ayin, kilisenin bahçesinde başlarken, cemaate dağıtılan mumların Episkopos Bizzeti tarafından kutsaması ve mumların yakılmasıyla, önde Episkopos ve arkasında cemaat üyeleri olmak üzere hep birlikte kilise içerisine girildi.

Kilise içerisinde devam eden ayinde, günün anlam ve önemi ile ilgili bir vaaz veren Episkopos Bizzeti, bu bayramın en eski Yahudi bayramlarından biri olduğunu ifade ederek; “Neden kiliseye mumla girdik? Çünkü İsa dünyanın ışığıdır, dünyayı aydınlatandır. Paskalya gecesi de karanlık kiliseye mumlarla giriyoruz. O geldi ve dünyamızı aydınlattı. Tanrı bazı kişilere bu lütfu bağışlıyor ki İsa’yı ‘Mesih’ olarak görsünler ve tanısınlar. Bizde bunu lütuf olarak aldık ve ilan ediyoruz ki; İsa ‘Mesih’tir.

İsa’yı kurtarıcımız olarak kabul edersek içimizde mutluluk doluyor. Bu o kadar doğal bir şey değil ki herkes farkında olsun. Bu hayranlığı kalbimizde saklarsak hayatımız değişik olabilir. Tanrı bizimledir bunu hatırlatıyor bize bu bayram. İsa’yı kabul eden ölüm korkusundan kurtulacak ve umutla yaşayacak” diye konuştu.

Az sayıda cemaat üyesinin katıldığı ve Coronavirüs (Covid-19) pandemisi önlemlerine de uygun bir şekilde gerçekleştirilen ayinin sonunda ise cemaate ‘Kutsal Komünyon’ dağıtıldı. (SAT-7 Türk/İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

Episkopos Kayyal, Pazar Vaazında: “Liderlik ve Şöhret Kilisede Değer Görmez”

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile İskenderun’da bulunan Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhanesi...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Çocukları da Unutmadı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde gerçekleştirilen Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal, İskenderunlu Gençlerle Kahvaltıda Buluştu

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal İskenderun’da Meryem Ana’ya Övgü Duasına Katıldı

Paskalya Oruç Devresi boyunca her Cuma gerçekleştirilen ‘Meryem Ana’ya Övgü’ (El-Medeyih) Dualarından sonuncusu; geçtiğimiz hafta, İskenderun Aziz Corç Rum...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi