25 Nisan 2024 Perşembe

İskenderunlu Ermenilerin ‘Noel ve Vaftiz’ Bayramı Coşkusu!

Ermeni Ortodokslar tarafından 6 Ocak tarihinde kutlanan ‘İsa Mesih’in Doğuşu (Surp Dzununt) ve Vaftiz Bayramı’  5 Ocak 2020 Pazar akşamı, İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesi’nde düzenlenen görkemli bir ayinle kutlandı.

Kilisenin Ruhani Lideri Peder Avedis Tabaşyan tarafından yönetilen ayinde, mumlar yakıldı, dualar edildi.

Ayinde verdiği vaazında, bayramın anlamından söz eden Peder Tabaşyan;  sevgiyle her zorluğun üstesinden gelinebileceğini kaydetti. Peder Avedis Tabaşyan; “Sevilmekten korkuyor, kendini sevilmeye layık görmediği için! Düşünmekten korkuyor, sorumluluk getireceği için! Eleştirmekten korkuyor, reddedilmekten korktuğu için de duygularını ifade etmekten korkuyor. Gençliğin kıymetini bilmediği için yaşlanmaktan korkuyor insanoğlu.

İnsanoğlu, korkularla bezenmiş. Sevgiyle, bütün korkuların yok edileceğini bilmiyor. Etkin olan sevgi bütün korkuları siler atar. İşte Tanrı, bizi sevdiği için, yeryüzüne kendi biricik oğlunu gönderdi. Ta ki bizler ona iman edelim ve diyelim ki; ‘senin sayende biz korkuyu aştık!’

2019 yılında neler kaybettiniz, bir durup düşünün. Birçoğumuz en sevdiklerini kaybetti, birçoğumuz ruhunu kaybetti, birçoğumuz yakınımızdaki ama bizden uzak olan insanları kaybetti. Neden? Bunu sorgulayın.

Bugün Rab İsa Mesih yüreklerinize dokunsun, ışığıyla sizi aydınlatsın. Doğuşu, yenilenmeyle birleşsin sizin yüreğinizde. Eğer yenilenir isek bugünden sonra kızmamaya, öfke duymamaya, sinirlenmemeye başlarız. Çünkü korkmayız artık. Bizi daima seven, kucaklayan, bizlerin üzerinde sevgisi etkin olan bir Tanrı var. İşte o Tanrı ki bugün bütün yeryüzünde barış sağlasın, bizlere esenliğini göndersin, bizleri gücüyle doldursun. Rabbi tanırsanız, doğdunuz gibi rabbin yanında yaşayacağınızı bilirsiniz. Rab İsa Mesih yeryüzüne yaşamı getirmek için geldi. Hepinizin bayramını kutluyorum. Rab gücümüze güç katsın” şeklinde konuştu.

Ayin sonunda İsa Mesih’in vaftiz edilişi, temsili bir şekilde haçın suya batırılıp çıkartılması ile gerçekleştirildi. Suya batırılıp çıkartılan haçı tek-tek öpen cemaat mensupları, daha sonra kilise bahçesine geçerek pasta kesip birbirinin bayramını kutladı.

Pasta kesimi öncesi kısa bir konuşma yapan Ermeni Vakfı Başkanı Garbis Kısadur; “Bugün Mesih İsa’nın doğum ve vaftiz bayramı. Hepimize sağlık ve esenlik, tüm dünyamıza ve memleketimize de barış ve huzur getirir inşallah” dedi.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Noel Baba gerçekleştirilen Kutsal Ayin sonrasında minik çocuklara hediyelerini verdi ve onları sevindirdi.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi