24 Nisan 2024 Çarşamba

İskenderunlu Katolikler Büyük Oruç Devresine Başladı!

Paskalya Bayramı öncesindeki ‘Büyük Oruç’ Devresi, İskenderun Katolik Kilisesinde gerçekleştirilen ‘Kül Çarşambası’ ayiniyle başladı. İskenderun’daki Kül Çarşambası Ayini, Anadolu Havarisel Vekili ve Episkoposu Monsenyör Paolo Bizzeti yönetiminde yapıldı. Bizzeti, ayinde imanlıların başlarına haç şeklinde kül dökerek onları kutsadı.

Episkopos Bizzeti, ayinde verdiği vaazda imanlıların başına kül serpmenin anlamına değinirken, bu törenin bilgili ve gerçekçi insanlar olmamıza yardımcı olduğuna işaret etti.

Bizzeti; “İmanlıların başına kül serpmenin iki anlamı vardır. Birincisi, eski ahitte kül ya da toz Tanrı’nın insanı yaratmasını ve aynı zamanda insan vücudunun bozulmasını hatırlatır. Bu törenin amacı insanın içini gururun kaplamamasını ve alçakgönüllü olmasına yardımcı olmaktır. Bu tören bilgili ve gerçekçi insanlar olmamıza yardımcı olur.

Külün ikinci anlamı da Yeni Ahit’ten gelir. İnsanın kaderi, topraktan geldiği ve toprağa dönmesidir, cezadan korkmasını, insanın Mesih İsa’yı kabul etmesini hazırlar. Ancak bu yeterli değildir, çünkü insanın gerçek anlamda tövbe etmesi gerekir. Bu nedenle rahip başımıza kül serperken, ‘Tövbe edin ve İncil’e inanın, yani iyi habere inanın’ der.

Tanrı, bizimle barıştı. Bize düşen de onun affını kabul etmektir. Kül töreni bizim Tanrı’ya güvenmemizi sağlamak ister çünkü biz zaten kurtulduk ve o bizi sonsuza kadar sevdi. O bizim günahlarımız yüzünden mutsuz olduğumuzu, içimizde ve etrafımızda her şeyi mahvettiğimizi bilir. Ama İsa, Hayatın Prensi ve huzurudur ve hiçbir şey ve hiç kimse onu yenemez” şeklinde konuştu.

Gerçekleştirilen ayinle İskenderunlu Katolikler Paskalya Bayramı’na kadar 40 gün sürecek oruca başladı. Kilise cemaati, Kül Çarşambası’nda ve Kutsal Cuma olarak adlandırılan Mesih İsa’nın çarmıha gerildiği gün mutlaka oruç tutarlar. Diğer günlerde oruç tutmak ise cemaatin inisiyatifindedir. 40 günlük oruç ise, İsa Mesih’in hizmete başlamadan önce çölde dua ve oruçla geçirdiği 40 günü hatırlamak için tutulur. (SAT-7 Türk/ İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde Paskalya Kermesi

Paskalya Bayramı hazırlıkları sürerken, İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde de geçtiğimiz hafta sonu “Paskalya Kermesi” düzenledi. Pazar Ayini...

Episkopos Kayyal, Pazar Vaazında: “Liderlik ve Şöhret Kilisede Değer Görmez”

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile İskenderun’da bulunan Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhanesi...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Çocukları da Unutmadı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde gerçekleştirilen Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal, İskenderunlu Gençlerle Kahvaltıda Buluştu

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi