25 Nisan 2024 Perşembe

İskenderunlu Katolikler Kül Çarşambası ile Büyük Oruca Başladı

Paskalya Bayramı öncesi başlayan ‘Büyük Oruç Devresi’nin başlangıç günü olarak kabul edilen Kül Çarşambası ayini, İskenderun Katolik Kilisesi’nde, Kilise Pederi Dariusz Dogondke yönetiminde gerçekleştirildi. Ayin sırasında Peder Dogondke, imanlıların başlarına haç şeklinde kül dökerek onları kutsadı.

İncil’den bölümlerin okunmasının ardından bir vaaz veren Peder Dogondke; “ Tanrı bize; ‘Bütün yüreğinizle bana dönün’ diyor. Baba, tövbe etmemiz, O’na dönmemiz ve İsa ile birlikte olmamızı engelleyen her şeyden arınmamız için Karem Devresi ile özel bir zaman veriyor. Baba, İsa’yı, bize yeni bir yaşam, sevgi ve bilgelik dolu kendi yaşamını vermesi için aramıza gönderdi.

Birazdan başlarımıza kül serpeceğiz. Bu, oruç devresini başlattığımızın bir işareti olacak.

Her gün ‘Göklerdeki Pederimiz’ duasını ediyoruz ve her gün ‘bize kötülük edenleri bağışladığımız gibi, sen de bağışla suçlarımızı’ sözlerini söylüyoruz.

İsa öğretisinde bu ‘gibi’ sözcüğünü yalnız burada kullanmıyor. Mesela ‘Göksel Babanızın yetkin olduğu gibi, siz de yetkin olun’ (Matta 5,48); ‘Babanızın merhametli olduğu gibi siz de merhametli olun’ (Luka 6,36); ‘Size yeni bir buyruk veriyorum; Sizi sevdiğim gibi siz de birbirinizi sevin…’ (Yuhana 13,34)

Söz konusu olan Tanrısal modeli dıştan örnek almak olsaydı, Rab’bin buyruğunu yerine getirmek imkansız olurdu. Burada, Tanrımızın Sevgisine, merhametine, kutsallığına hayati ve yürekten bir katılım söz konusudur. Gerçekten!

İşin püf noktası, ‘yürekten’ sözcüğünde yatıyor. Hristiyan duası düşmanlarını bağışlamaya kadar gider. Bu bağışlama, yüreği değiştirir. Temelde Tanrısal olan bu bağışlamanın ne ölçüsü ne de sınırı vardır. Bu bağışlama, Tanrı çocukları ile Babalarının ve insanların kendi aralarındaki barışmalarının temel şartıdır” şeklinde konuştu.

Gerçekleştirilen ayinle İskenderunlu Katolikler Paskalya Bayramı’na kadar 40 gün sürecek oruca başladı. Kilise cemaati, Kül Çarşambası’nda ve Kutsal Cuma olarak adlandırılan Mesih İsa’nın çarmıha gerildiği gün mutlaka oruç tutarlar. Diğer günlerde oruç tutmak ise cemaatin inisiyatifindedir! 40 günlük oruç, İsa Mesih’in hizmete başlamadan önce çölde dua ve oruçla geçirdiği 40 günü hatırlamak için tutulur. (SAT-7 Türk/ İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi