28 Mart 2024 Perşembe

İskenderunlu Ortodokslar Paskalya Orucuna Başladı

Hatay’ın İskenderun ilçesinde yaşayan Ortodokslar, her yıl geleneksel olarak “Paskalya Orucu” öncesi düzenledikleri karnavalların ilkini 19 Şubat 2017 Pazar günü gerçekleştirirken, geçen Pazar günü de kilise salonunda oruç öncesi kahvaltı düzenledi.

Önceki Pazar günü İskenderun Aziz Corç Ortodoks Kilisesi (Mar Circos) bahçesinde bir araya gelen Hristiyan vatandaşlar oruç dönemine girmeden davul zurna eşliğinde halaylar çekerek gönüllerince eğlendi. İskenderun Ortodoks Kilisesi Fukara Vakfı Yönetim Kurulu ve gençlik yönetimi tarafından da cemaat üyelerine hamburger ikram edildi.

İskenderun Aziz Corç Ortodoks Kilisesi bahçesinde toplanarak yemeklerini yiyen İskenderunlu Ortodokslar, daha sonra davul-zurna eşliğinde halaylar çekerek Paskalya Dönemine erişebilmenin sevincini yaşadılar. Cemaat üyeleri Türkçe ve Arapça çalınan şarkılarla mutluluklarını saatlerce sürdürdüler.

Karnaval etkinliğine, İskenderun Ortodoks Kilisesi Fukara Vakfı Başkanı Can Teymur, Yönetim Kurulu üyeleri ile İskenderun Ortodoks Kilisesi Pederi Dimitri Yıldırım’ın yanı sıra çoğunluğu gençlerden oluşan kalabalık bir cemaat grubu katıldı.

Latince “Carne Vale” (Ete veda) sözünden gelen karnaval, et yenilmeyen paskalya orucu öncesinde düzenlenen şenlikleri ifade etmek için kullanılır.

26 Şubat 2017 Pazar günü de İskenderun Aziz Nikola Ortodoks Kilisesi Salonunda, cemaat üyelerine kilise yönetimi ve gençler tarafından kahvaltı tertip edildi. Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen karnaval ile et orucuna başlayan İskenderunlu Ortodokslar, bu hafta da gerçekleştirilen kahvaltı sonrası peynir orucuna da başlamış oldu. Kilise salonunda gerçekleştirilen etkinlik Kilise Pederi Dimitri Yıldırım’ın yiyecekleri kutsaması ile başladı. Daha sonra tüm cemaat üyeleri hep birlikte kahvaltı ederek kutsal oruç dönemine girdi.

Ortodoks Cemaati, yaklaşık 50 gün sürecek olan Paskalya orucuna 27 Şubat 2017 Pazartesi günü itibariyle başlamış oldu. (İlyas Edip TERBİYELİ / SAT-7 Türk-İskenderun)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi