19 Mart 2024 Salı

İskoçya’da Genç Kuşak Yetişmiyor

İskoçya Kilisesi, eski geleneklerine bağlılığı yüzünden genç kuşağını kaybediyor.

İskoç Kilisesi Genel Kurulu eski yöneticisi John Chalmers, geleneksel İskoçya Kilisenin kötü bir dönem geçirdiğini ve eğer düzenin temelini gözden geçirmez ise genç ziyaretçilerini tamamen kaybedebileceğini söyledi.

Binalara dayalı tek kilise modeli, artık modern toplumun ilgisini çekmiyor. “Yeni nesil akıllı telefonlarından ve tabletlerinden ayrılamıyor. Bu yüzden de insanların manevi anlamda beslenebilmesi için birçok uygulama tasarlandı.”

Böylesine yeni bir yapılanma kilisenin Baş Papazı için hiç de kolay değil. Çünkü ona göre, geleneksel ilahiler ve kilise mimarisi dini inancı yansıtan temel şeylerden biri.

İskoçya Kilisesinin Baş Papazı, “Eğer ki gelecek neslin kaderi söz konusu olmasaydı eski gelenekleri korumak için elimden geleni yapardım’’ dedi.

Tanrı’nın amacı mezhepleri veya kurumları yok olmaya karşı korumak değil; adalet, barış ve sevgi topluluğu yaratmak. Bu durumda İskoçya Kilisesi’nin 2 seçeneği var; ya Tanrı’nın misyonuna uygun olarak değişecek ya da yeni nesil için etkisiz bir hale gelecek.

Kilise başkanı; ‘’Günümüzde modernize değişiklikler kaçınılmazdır. Yaşam şekli zamanla geriye doğru gidemez, bu nedenle ruhsal düşünme ve gelişim için modern yaşam ritmine uygun olacak bazı değişikliklere doğru gidilmesi gerek” açıklamasında bulundu.

Son yapılan araştırmalar İskoçya kilisesini ziyaret eden kişi sayısının son 30 yıl içerisinde neredeyse yarı yarıya düştüğünü gösterdi. Tüm kiliseler arasında en çok kayıp yaşayan da İskoçya’nın resmi Kilisesi.

İskoçya genelinde 1984 yılında kiliseyi düzenli olarak ziyaret eden kişi sayısı 854 bin iken günümüzde bu rakam 390 bine kadar düştü. Kiliseye düzenli gelenlerin %42’sinin yaş ortalaması ise 65 yaş ve üstü.

Bununla birlikte, Aralık 2016’da İngiltere’de yapılan bir araştırma, kiliseye gelen genç kesimin geçmiş senelere göre artmış olduğunu gösterdi.

Araştırma aynı zamanda, gençlerin yaklaşık %13’ünün bir kilise veya katedrali ziyaretinden sonra Hristiyan olmaya karar verdiğini gösterdi.

John Chalmers bu veriler üzerine düşünüyor fakat kilise için en uygun adımın hangisi olacağına henüz karar vermiş değil. Çünkü dijital iletişim gençler arasında hızla büyüyor fakat uzmanlar telefon kullanımının zihinsel krizlere neden olduğunu da belirtiyor.(Olga Dascinscaia)

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Şiddetli Yağış ve Sel, 6 Binden Fazla Yerinden Edilmiş Aileyi Etkiledi

Yemen'in orta kesimlerindeki Marib şehrinde şiddetli yağış ve selden 6 bin yerinden edilmiş ailenin etkilendiği duyuruldu. Yemen hükümetine...

Hristiyan Yardım Kurumu, Binlerce Teolojik Kitap Bağışlayacak

Hristiyan yardım kurumu, dünya çapında teolojik kaynaklardaki boşluğu doldurmak için 10 bin'den fazla kitap bağışlayacak. Langham Partnership organizasyonu...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi