29 Mart 2024 Cuma

İsrail Başkanı, Hapse Atılan Hristiyanlar İçin İran Dışişleri Bakanı’na Öfkelendi

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, İran’da Noel zamanı tutuklanan Hristiyanlar konusunda İran Dışişleri Bakanı’nı eleştirdi.

Netanyahu, sosyal medyada yayınlanan video mesajında İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cavad Zarif’in Hristiyan azınlığa yönelik davranışlarını kınamadan önce onun Twitter’da yapmış olduğu Noel tebriğine işaret etti.

CBN News’in haberine göre, Netanyahu,”Birkaç gün önce, İran’ın Dışişleri Bakanı, “Herkese çok mutlu ve huzurlu bir Noel” tweetini attı. İran’da bu ay hapse atılan Hristiyanların bu tweet hakkında ne düşüneceklerini merak ediyorum “dedi. İsrail Başbakanı, “Ailenizle beraber evinizde sessizce dua ettiğinizi – ve aniden, silahlı haydutların zorla içeri girip sizi hapishaneye sürüklediğini düşünün.  Sadece size Hristiyan inancınızı uyguladığınız için işkence yapıyorlar. İran’a hoş geldiniz. ‘Mutlu Noeller’ derken kendi ülkenizdeki Hristiyanları hapse atmanız ikiyüzlülüğün ta kendisidir” diye sözlerine devam etti.

16 Aralık’ta, ABD hükümetinin finanse ettiği Radio Free Europe / Radio Liberty dış yayın servisinin İran kolu olan Radio Farda, İran güvenlik güçlerinin altı ev kilisesine baskın düzenlediğini ve Noel’den iki hafta önce Hristiyanlığa geçen dört kişiyi gözaltına aldıklarını bildirdi.

İran hükümetinin resmi haber ajansı IRNA, tutuklamaları savundu ve gözaltına alınan kişilerin “pazarı ve ekonomik düzeni bozmaya” çalışan “ahlaksız bir Hristiyan tarikatı”nın üyeleri olduklarını savundu.

İran hükümeti dini özgürlüğe sahip olduğunu iddia ediyor ve 1979’daki devriminden beri onaylanmış dini azınlıklar için 290 üyeli mecliste tarihsel olarak beş sandalye ayırdıklarını bunlardan iki sandalyenin Hristiyanlar için, bir diğer iki sandalyenin Zerdişiler için, diğer bir sandalyenin de bir Yahudiler için ayrılmış olduğunu söylüyor.

Bununla birlikte, Tahran, Hristiyanların kötü muamele görmesi konusunda diğer dini ve etnik azınlık gruplarının yanı sıra İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Uluslararası Af Örgütü gibi Hak savunucu grupların da eleştirilerine hedef oldu. Bu, Netanyahu’nun, İran’daki Hristiyanların durumuna ilk dikkat çekişi değil. Ekim ayında Netanyahu, Hristiyan gazetecileri, kiliseye yapılan zulmü, haberlerinde vurgulamaya teşvik etmişti. Ayrıca gazetecileri, İran’da pek çok Hristiyan zulümle yaşarken, 2013 yılında tüm dinlerin İran’da tırnak içinde “adaleti hissedecek” olduğunu vaat eden “Hassan Rouhani’nin yalanlarını” haykırmaya çağırdı.

Son haber videosunda Netanyahu, Hristiyanları, mesajını paylaşmaya ve İran’da zulüm gören inananlar için dua etmeye çağırdı. İran’daki Hristiyanlara seslenerek “Kardeşlerimiz, sizin yanınızdayız, dünya sizin yanınızda” dedi.(christiantimes)

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi