25 Nisan 2024 Perşembe

İsrail’deki Kazılarda Nadide Bir Yağ Lambası Bulundu

İsrail Eski Eserler Kurumu (IAA) için Davut Şehrindeki Hacı Yolu boyunca kazı yapan İsrailli arkeologlar, yol boyunca bir binanın duvarına gizlenmiş nadir bir bronz yağ lambası buldular.

Arkeolog Ari Levy

Lamba, Roma mitolojisinden esinlenerek ikiye kesilmiş ve grotesk bir yüz şeklinde biçimlendirilmiş. Kazıya önderlik eden arkeolog Ari Levy, IAA adına CBN News’e; “Şans vermek ve yapının kendisini ve yapının içinde yaşayan insanları korumak için lamba, yapının duvarına bir temel dolgu olarak yerleştirildi” açıklamasında bulundu.

IAA’ya göre, lamba iyi bir servet getirmek için yaratıldı. Araştırmacılar UPI’ye, lambanın sakallı bir adamın yüzünün yarısına benzeyen, “grotesk*” bir görünüme sahip bir heykel kalıbına dökülerek oluşturulduğunu söyledi.

İsa Mesih’in zamanında Hac Yolu, Siloam Göletini Tapınak Dağı’na bağlayan yoldu. Ekspress’in açıklamasına göre, söz konusu yol, Geç Roma Dönemi yolu. Havuz, eski Kudüs’ün genişlediği nokta olarak kabul edilen Davut Şehri’nin güney yamacında kayaya oyulmuş. Tapınak M.S. 70 yılında Romalılar tarafından yıkıldıktan sonra, göletin suyuna erişimleri olması için yolu korumuşlardı.

Levy, “Romalılar, suyu korumak için yapıyı kendileri inşa ettiler. Böylece yapıyı kazmaya başladık ve yapının duvarlarından birinin içinde, bir tiyatro maskesi şeklinde bronz bir yağ lambasının yarısını bulduk” dedi. Ayrıca, lambanın yağla doldurulabileceğini ve yakılabileceğini, ancak bu özel lambanın, bir lambanın yarısı olarak yapıldığı ve diğer yarısının yerini bulamadıkları için alışılmadık olduğunu belirtti. CBN News’e yaptığı açıklamada, “Hiçbir gün, hiçbir yıl, ya da hiçbir on yılda böyle bir keşif bulamayacaksınız. Bu tek seferlik bir fırsat gibi” dedi. (CHL)

Grotesk: eskiçağ Roma yapılarında bulunan, insan, hayvan ve çiçek figürlerinin gülünç bir biçimde birleşmeleri biçimindeki abartılı süsleme tarzı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi