29 Mart 2024 Cuma

İstanbul Ermeni Patrikliği’nde Kaymakam Seçimi 27 Haziran’da Yapılacak

Ermeni Haber Ajansı’nın haberine göre, Türkiye Ermeni Patrikliği Ruhani Kurulu, 18 Haziran’da yaptığı toplantıdan sonra bir açıklama yayınladı. Açıklamaya göre, Patrik seçimine kadar süreci yürütecek Patriklik Kaymakamı seçimi, 27 Haziran’da yapılacak. Ruhani Kurul’un açıklaması şöyle:

Patrikhane Ruhani Kurulu 18 Haziran 2019 Salı günü saat 10.00’da Patrik Genel Vekili Aram Başepiskopos Ateşyan’ın riyasetinde ve Sahak Episkopos Maşalyan’ın başkanlığında toplandı. Kurul’un 10’uncu oturumunda Patriklik Kaymakamı seçimi görüşüldü. Müzakereler sonunda 27 Haziran Perşembe günü saat 10.00’da Ruhani Genel Kurulu’nun Patriklik Kaymakamı seçimi gündemiyle toplanması kararı alındı. Patriklik Kaymakamı seçimi eski örnekler ve Nizamname’nin öngörüleri doğrultusunda Türkiye’de görevli bütün ruhanilerin katılımıyla gerçekleşecek. Daha önceleri müteveffa Patrik II. Karekin’in  (Kazancıyan) ölümünden ve Patrik II. Mesrob’un (Mutafyan) iş göremez durumu tescillendikten sonra gerçekleştirilen Patriklik Kaymakamı seçimlerinde de aynı ilkelere sadık kalınmıştı.

Protestan Kiliselerden Destek

Ermeni Apostolik Kilisesi Patrik seçimi hakkında Protestan Kiliseler Derneği Yönetim Kurulu da resmi sayfalarında bu süreçte Rab’bin esenliğinin üzerilerinde olması ve onlar için dua edeceklerini bildiren yazılı bir açıklama yayınladılar. Protestan Kiliseler Derneği Yönetim Kurulu’nun yayınladığı yazı şöyle:

Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II. Mutafyan’ın vefatının ardından, yeni patrik seçimi için toplanarak seçim çalışmalarına başlayan Mesih’teki kardeşlerimiz, Ermeni Patrikhanesi Ruhani Kurul üyelerine esenlik diliyoruz. 
Ruhani Kurul üyeleri için, gerek 27 Haziran’da yapılacak Patriklik Kaymakamı (Değabah) seçimi sürecinde, gerekse de tüm seçim süreci boyunca Rabbimiz İsa Mesih’ten elinin üzerlerinde olması ve Ruhanilerin hikmetli kararlar vermesi için dua ediyoruz
Aynı şekilde Patrik seçiminde oy kullanacak Ermeni Cemaati mensuplarına da Rabb’in hikmet vermesi ve sonucun hem Hristiyan topluluklar hem de ülkemiz için hayırlara vesile olmasını, içtenlikle ve dualarla istiyoruz.

Patrik II. Mesrob’un (Mutafyan) 8 Mart 2019’da hayatını kaybetmesinden sonra Patrik seçimi sürecine girilmişti. Yas dönemi bittikten sonra toplanan Ruhani Kurul, Patriklik Kaymakamı (Değabah) seçimine gerek olmadığına ve sürecin Başepiskopos Ateşyan tarafından yürütmesine karar verse de, İçişleri Bakanı Soylu’nun Patrikhane ziyaretinden sonra Patriklik Kaymakamı seçimi için hazırlıklara başlandı.(EHA, Agos)

https://www.ermenihaber.am/tr/news/2019/06/18/T%C3%BCrkiye-Ermeni-Patriklik-se%C3%A7im/157646

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi