19 Nisan 2024 Cuma

İstanbul Latin Katolik Ruhani Temsilciliğine Peder Massimiliano Palinuro Tayin Edildi

Papa Françesko, bugün İstanbul Latin Katolik Ruhani Temsilciliğine, Muhterem Peder Massimiliano Palinuro’yu tayin etti.

Peder Massimiliano Palinuro’nun tayini, Katolik cematince sevinçle karşılanırken Peder Massimiliano Palinuro, gerçekleşen tayininin ardından teşekkür mektubu yayınladı:

”Pek Muhterem Ekselansları Mons. Lorenzo Piretto

İzmir Emeritus Başepiskopsu

İstanbul Apostolik İdarî Temsilcisi,

İstanbul Havarisel Temsilciliğindeki Ruhbanlar, Rahipler ve Rahibeler

Pastoral çalışanlar ve laik imanlılar,

Mesih İsa’da sevgili erkek ve kız kardeşlerim,

Papa Fransiskus Hazretleri tarafından ifade edilen, Allah’ın isteğine itaat içinde, Episkoposunuz olarak Rab’bin adına sizlere geliyorum. Bu şekilde itaat etmekten duyduğum korkuyu gizlemem mümkün değil. Bende imanı artıran Anadolu Havarisel Temsilciliği bölgesine bağlı sevgili Kilisem Trabzon ve son yıllarda sevgi dolu bir adanmışlıkla hizmet etmeye çalıştığım cemaatimden üzgün bir kalple ayrılıyorum. Üstelik gücümün çok ötesinde bir görevin ağırlığı ile ezildiğimi hissediyorum. Böylece Rab’bin seçimlerinin gizemi hayatımda yenileniyor: “Dünyanın önemli gördüklerini hiçe indirmek için dünyanın önemsiz, soysuz, değersiz gördüklerini seçti.” (1 Kor 1,28).

Beni iyi niyetle kabul etmenizi; bu andan itibaren yeterince tanımadığımı düşündüğüm son derece karmaşık kilise ve toplum gerçekliğine uyum sağlarken sizlerden bana yardım etmenizi de rica ediyorum.

İstanbul Katolik Kilisesinin özel çağrılmışlığını gayet iyi anlıyorum: Biz Batı ile Doğu, Latin Kilisesi ile Doğu Kilisesi arasında bir köprü olmaya çağrılıyoruz. Sizinle yan yana yürümek istiyorum, çünkü birlikte yüzyılların düşmanlık duvarını yıkmak ve karşılıklı güvensizlik ve atalarımızdan kalma önyargıları değiştirmek için kararlıyız. “Tek bir Sinodal Kilise – içinde hep birlikte yol aldığımız – ‘çıkış yapan bir Kilise’ ‘açık kapılarıyla’ İncil’i Müjdeleyen bir Kilise” olduğunun bilincindeyim (Documento Preparatorio della XVI Assemblea Generale Ordinaria del Sinodo dei Vescovi, n. 15).

Muhterem Seleflerim tarafından açılmış olan bir yola, hürmet ve tevazu ile giriyorum. Öncelikle S. E. Mons. Ruben Tierrablanca’yı saygı ile anıyorum: Onun havarilere özgü gayreti ve akıllıca girişimler ile başlattığı yol, aramızdan zamansız ayrılışı ile kesintiye uğrayan ve kilisede sürecek olan yolculuğun başlangıç noktası olacak. Episkoposluk görevinde uzun bir süre cömertlikle hizmet eden, Emeritus Apostolik Temsilci S. E. Mons. Louis Pelatre’ı derin hürmet duyguları ile selamlıyorum. Kendisinden bana dua ve nasihatleri ile destek vermesini diliyorum.  Özellikle İzmir Emeritus Başepiskoposu S. E. Mons. Lorenzo Piretto’ya bu zorlu aylar boyunca Temsilcilik görevinde bilgelik ve yumuşaklıkla yol gösterdiği için teşekkür ediyorum. Bu dönemde S. E. Mons Piretto’ya gayretle yardımcı olan Temsilci Yardımcısı saygıdeğer P. Pawel Szymala’ya da şükranlarımı sunuyorum.

Sevgili Kardeşler, İncil’i biricik program olarak alıp, Dirilen Rab’bin sevincini ilan etmek ve yoksullara ve kederlilere Peder’in merhametli sevgisine tanıklık vermek için size geliyorum. Muhtaçlara, acı çekenlere ve mültecilere özel bir şekilde dikkat gösteren diasporada ve şehit bir Kilise olmaya devam edeceğiz. Birbirimizi kardeşçe bir bağlılıkla severek ve saygı göstermede yarışarak (bk. Rom 12,10), İncil’e güvenilir bir tanıklık vermeye çalışacağız. İnanıyorum ki Apostolik Temsilciliğimiz, birlikte yürüyerek ve her birimizdeki Allah vergisi armağanların (karizmaların) değerini bilerek, Allah’ın Egemenliği filizlensin diye İlahi Ekinci tarafından sevgili Türkiye topraklarına ektiği verimli tohum olacaktır. Rab her birimizden mutlu olsun, havarilere özgü bağlılığımızdan hoşnut olsun ve öğrencilerinden hiçbir zaman utanmasın.

Bu iman hacılığında, Hanımefendimiz Efesli Meryem Ana, anaç sevgisi ile bize yoldaş olsun; Koruyucu Azizlerimiz Havari Aziz Andrea, Aziz Altınağızlı Yuhanna ve Aziz XXIII. Yuhanna bizlere dualarıyla destek olsun.”

Ariano Irpino, 14 Eylül 2021

Kutsal Haçı’ın yükseltilmesi Bayramı

Massimiliano Palinuro

Vicario Apostolico eletto

Peder Massimiliano Palinuro FD

10 Haziran 1974 tarihinde Ariano Irpino’de doğan, 24 Nisan 1999’da Ariano Irpino – Lacedonia Diyosezinde Rahip olarak takdis edildi. 2011 tarihinden bu yana Türkiye’de fidei donum görevlisi olarak bulunmaktadır. Anadolu Apostolik Temsilcilik Bölgesinde Temsilci Yardımcısı, geçici sekreter ve Trabzon’da Santa Maria Katolik Misyon Kilisesi’nde başrahiplik görevlerini yürütmektedir.

2018 yılı eylül ayından bugüne dek Anadolu Apostolik Temsilciliği (Türkiye) fidei donum görevlisi olarak çalışmaktadır.

2018’den bugüne dek Trabzon Santa Maria Kilisesi’nde Kilise Başrahibi olarak görev yapmaktadır.

2019’da Türkiye Katolik ruhani Reisler Kurulu tarafından Türkçe’deki İnciller ve Havarilerin İşleri çevirilerinin incelenmesi ile görevlendirilmiştir.

Ayrıca öğretim seviyesinde Latince, Yunanca, Kutsal Kitap İbranicesi bilmektedir. Türkçe ve İngilizce konuşmaktadır.

Episkopos Kostantin Kayyal ve Arşimandrit Eftimios Fakes İskenderun’da

Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhane Manastırı Baş Rahibi Episkopos Kostantin Kayyal ve beraberindeki Arşimandrit Eftimios Fakes, Patrikhanenin...

Altnözü Ortodoks Cemaati, Arşimandrit Corc Yakup’u Konuk Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Arşimandrit Jack Khalil, Samandağ’daki Hristiyanlarla Bir Araya Geldi

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Endonezya’daki Hristiyanların Durumu

Pew Araştırma Merkezi, Endonezya'daki Hristiyanların Durumunu Paylaştı Yaklaşık 275 milyonluk nüfusa sahip olan Endonezya, inanç özgürlüğünü desteklediğini iddia...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi