25 Nisan 2024 Perşembe

İstanbul Lisesi’nde Noel Yasağı İddiaları

İstanbul Lisesi’nde Noel konusunun işlenmesinin yasaklandığı iddia edildi. Ancak okul resmi Türkçe sayfasından iddiaların doğru olmadığını açıklayan bir yazı yayınladı.

Almanca eğitim verilen İstanbul Lisesi’nde görev yapan 35 Alman öğretmenin okulda Noel ve Hristiyanlıkla ilgili konular işlememesi yönünde uyarıldığı iddia edildi. Öğretmenlere gönderilen bir elektronik posta ile okulda Noel etkinlikleri düzenlenmemesi ve İstanbul Başkonsolosluğu’ndaki Noel Konseri’ne de okul korosunun gönderilmemesinin istendiği belirtiliyor.

Deutsche Welle sitesinin haberinde, okulun Türkçe internet sayfasından yapılan açıklamada ise iddiaların doğru olmadığı belirtildi.  Açıklamada “Alman basınında yer alan İstanbul Erkek Lisesinde Alman öğretmenlerin dini bayramları olan Noel hakkında bazı yasaklamaların yapıldığına dair yorumlar gerçeği yansıtmayan bir algı operasyonunun malzemesi haline dönüştürülmek istenmektedir” denildi. İddialarla ilgili olarak okulun “Alman Bölüm Başkanlığı ile bir toplantı gerçekleştirildiği” ifade edilen açıklamada, konsolosluktaki Noel Konseri’ni “Alman Bölüm Başkanı’nın dini içerikli olduğu için desteklemediği ve laik bir eğitimden yana olduğunu söylediği” ifade edildi.

Lisenin Türkçe sayfasında yer alan açıklamada, “İstekli her öğrencinin velisinin izniyle konsere katılabileceği açık bir şekilde belirtilmiş, MEB mevzuatınca alınacak izin ve saatler içerisinde etkinliğin yapılabileceği net bir dille ifade edilmiştir” denildi. Açıklamada konserin sorumlu Alman öğretmenler tarafından iptal edildiği savunularak “Okul içerisinde Alman ve Türk öğretmenlerin, tüm öğrenci ve personelimizin en doğal hakkı olan inanç özgürlüğünü kısıtlayan hiçbir yasaklama söz konusu değildir” diye yazıldı.

Ancak Deutsche Welle’in servis ettiği haberde, Spiegel Online haber portalında okulda görev yapan çok sayıda öğretmenin Noel şarkıları ve Noel kutlamalarından vazgeçilmesi konusunda direktif aldıklarını doğruladığı vurgulandı. Öğretmenlerin aynı zamanda okuldaki Noel takvimlerini sınıflardan kaldırıldığını anlattıkları belirtildi. Spiegel Online ayrıca öğretmenlere basına konuşma yasağı getirildiğini ve bu nedenle de öğretmenlerin isim vermediğini aktardı.

Alman politikacılar ise, böyle bir kararın dini çeşitliliğe zarar vereceği söylenirken, okul ise iddiaları yalanladı.Böyle bir kararın dini çeşitliliğe zarar vereceğini söyledi.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi