25 Nisan 2024 Perşembe

İstanbul, Makedonya Kilisesi’ne İlişkin Bulgar Kilisesi’nin Eylemlerini Kınadı

Ekümenik Patrikhane, 7-9 Şubat tarihleri arasında Ekümenik Patrikhane Kutsal Sinod olağan toplantısının tebliğinde, Bulgar Ortodoks Kilisesi’nin bölücü ve tanınmayan Makedon Ortodoks Kilisesi’ndeki eylemlerinin kanonik olmadığına dair değerlendirmede bulundu.

Sırp Ortodoks Kilisesi’nden bölünerek kurulan Makedon Ortodoks Kilisesi, Kasım ayında Bulgar Ortodoks Kilisesi’ni “Ana Kilise” rolünü üstlenmek, kendine yeten Yerel Ortodoks Kiliselerini düzene sokmak ve Ortodoks Kilisesi’yle aynı komünyonda yeniden bir araya gelmk için başvuruda bulundu. Bulgar Kilisesi’nin 27 Kasım’da Makedon Kilisesine yardım etmeye karar vermesiyle Sırp ve Rum Kiliseleri’nden ciddi eleştiriler geldi.

Bulgaristan Patriği Neofit, Ocak ayının sonlarında restorasyonu biten İstanbul’daki Bulgar Demir Kilisesi’nin açılış töreninde bulundu. Ekümenik Patrik ile şahsen görüşen Bulgaristan Patriği Neofit’in, Makedon Kilisesi meselesini de ele aldığı düşünülüyor.

Bununla birlikte, Patrik Neofit, Bulgar Ortodoks Kilisesi hiyerarşisinde Makedon Kilisesi’ne nasıl yardım edileceği ve gelecek için umutlu oldukları konusunda bir görüş birliği olduğunu söyledi. Bulgar Kilisesi Episkoposu Makedonya Kilisesi’nin Aralık ayında 15 Tiberipolis Şehiti’ni anma gününde (Strumica) resmi konuk olarak bulundu. Bulgaristan Ortodoks Kilisesi ve bölünmüş Makedon Ortodoks Kilisesi temsilcileri arasındaki toplantı, Aralık ayının sonlarında Sofya’da yapıldı.

Cumartesi günü Filippopol’un Başkent Nicholas Bulgar Kilisesi, Bulgar Cumhurbaşkanı Rumen Radev ile birlikte Makedon Kilisesi manastırlarından birine gittiler ve burada da sıcak karşılandılar.

Ekümenik Patrikhane’nin adının açıklanmasını istemeyen bir görevlisinden Romfea haber ajansına gelen açıklamada bu son olaylar “Maalesef Bulgaristan’ın, hiçbir Kilise bilincinin olmadığını gösteriyor” dedi.

Makedon Kilisesi’nin, Sırp Ortodoks Kilisesi’nden ayrılarak ortaya çıkması karışık bir durum olarak değerlendiriliyor. Böylece Sırp Kilisesi’ne dönmesi normal kilise kanunlarıyla olacaktır. Ayrıca, Sırp Ortodoks Kilisesi’nin kanonik bir episkoposu olan Ohri Başepiskoposu Jovan (Vraniskovski) Makedonya’da hizmet etmesine rağmen Sırp Kilisesi’ne olan sadakatinden dolayı, hapis dahil olmak üzere uzun yıllar zulümlere katlandı.(orthochristian)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi