20 Nisan 2024 Cumartesi

İstanbul Rum Patriği Bartholomeos’un 2021 Noel Mesajı

İstanbul Rum Patriği Bartholomeos I., 2021 Noel mesajını yayınladı. Ekümenik Patrik Bartholomeos Noel mesajında, tüm inananları aşı olmaya çağırırken, insanlığı etkilemeye devam eden salgın hakkında konuştu. Ekümenik Patrik, karakteristik olarak, “Bilim, insana hizmet ettiği ölçüde, Tanrı’nın paha biçilmez bir armağanıdır” diyerek, bu armağanı minnetle kabul etmenin gerekli olduğunu vurguladı.

Yayınlanan mesajında şu ifadeler yer aldı:

Bizi yükseklerden ziyaret eden Kurtarıcımız Mesih’in bedeninde Doğuş’un görkemli şölenine bir kez daha ulaştıktan sonra, O’nun tüm göksel adını mezmurlar ve ilahilerle yüceltiyoruz. Ebedi Tanrı Sözü’nün Enkarnasyonu, tüm mantığı aşan ilahi-insan birlikteliğinin “ebedi gizemi” olan “kurtuluşumuzun tacı”dır. Günah Çıkartıcı Aziz Maximus’un çok etkili bir şekilde söylediği gibi, “sevgi dolu bir Tanrı olarak, İnsan olma tarzı her zaman tarifsiz kalacak olsa da, insanlığın özünü üstlenerek gerçekten insan oldu; insanlığı aşan bir şekilde insan oldu.

Mesih Her yerde, Her zaman ve Her şeyde İnsan Özgürlüğünün Savunucusudur

İlahi Enkarnasyon (Vücut Bulma), Tanrı hakkındaki gerçeğin tezahürü ile birlikte, insanın gerçeğini ve nihai hedefini, lütufla tanrılaşmamızı da ortaya çıkarır. Aziz Nicholas Cabasilas, teolojik olarak, Mesih’in “bize gerçek ve kusursuz insanı gösteren ilk ve tek Kişi olduğunu” bildiriyor. O zamandan beri, Tanrı’yı onurlandıran, insanı da onurlandırmalıdır ve insanı baltalayan, Tanrı’yı da aşağılamış olur. Doğamızı kim üstlendi. Mesih’te, Tanrı hakkında teolojik olarak konuşursak, aynı zamanda insan hakkında konuşuruz. İlahi Ekonomi, Tanrı’nın zalim, cezalandırıcı ve insanın düşmanı olduğu imajını kesin olarak ortadan kaldırır. Mesih her yerde, her zaman ve her şeyde insanın inkarının inkarı ve insan özgürlüğünün savunucusudur. Vücut Bulmuş Oğul ve Tanrı’nın Sözü tarafından üstlenilen beden olarak Kilise’nin yaşamı temsil eder ve ifade eder.

İnsanın bu “başka biçimlendirilmesi” ve tüm yaratılışın Mesih’te yenilenmesi bayrağı olarak, Kilise bugün insan kişiliğinin kutsallığını ve yaratılışın bütünlüğünü tehdit eden her gelişmeden önce iyi tanık sunuyor. Manevi hayatın gerçeğini ve sevgi ve dayanışma kültürünü yaşar ve vaaz eder. “İçimizde yatan umut hakkında” (1 Petrus 3:15) tanıklık sunan Kilise, Yunus gibi onun üzerindeki ilahi gazabı ve onun ortadan kaldırılmasını isteyerek çağdaş uygarlığı hiçbir şekilde başka bir günahkâr Ninova olarak görmez, daha ziyade Kilise bunun için mücadele eder.

Geçen yıl da, Covid-19 koronavirüs salgını insanlığı rahatsız etmeye devam etti. Bu krize karşı etkili aşılar ve diğer ilaçlar geliştirmek için uzmanları ve bilim insanlarını güçlendiren merhametli Tanrı’yı ​​​​övüyor ve henüz aşılanmamış tüm inananları ve herkesi koruyucu önlemlere uymaya teşvik ediyoruz. Sağlık otoriteleri tarafından alınan önlemler, bilim, insanın hizmetkarı olarak işlev gördüğü ölçüde, Tanrı’nın paha biçilmez bir armağanıdır. Bu hediyeyi minnetle kabul etmeli ve hayatlarını büyük bir tehlikeye maruz bırakan kardeşlerine duydukları sevginin yokluğu nedeniyle, kendilerini acıklı bir şekilde geçersiz kılan, kendilerini Tanrı’nın ve manevi danışmanlarının ve kendilerinin Tanrı’nın temsilcileri olarak kendi kendini ilan eden cahil ve sorumsuz seslere kapılmamalıyız.

“Her birimizin hayatının ve tüm insanlığın yolculuğunun bilgelik ve sevgi Tanrısı tarafından yönlendirildiğine sarsılmaz bir inançla, dış etkenlere ve gelişmelere rağmen her biri için bir kurtuluş yılı olacak mutlu bir 2022’yi dört gözle bekliyoruz, çünkü tarihin akışı içinde, insanlığı seven ve her şeyle ilgilenen, “bütün insanların kurtulmasını ve gerçeğin bilgisine gelmesini arzulayan” Mesih tarafından yönlendirilir.” (1 Timoteos 2:4)

Bu duygularla, Beytlehem’de doğan çocuk İsa’ya saygıyla tapınarak, düşüncelerimizi oradaki Hristiyan kardeşlerimize yönlendiriyor ve Kutsal Topraklarda yaşayan herkesin barış içinde ve uyumlu bir şekilde bir arada yaşaması için dua ediyoruz.

Bu ruhla, hepinize, yakın ve uzaktakilere, kutsanmış bir Oniki’nin yanı sıra, sonsuz çağların görkemine ve kudretine sahip olan Rab’bin lütfuyla sağlıklı, iyi işlerde verimli ve ilahi armağanlarla dolu yeni bir yıl diliyoruz. (OrthodoxTimes)

Fotoğraf: Nikos Giorgos Papachristou

Çinli Adamın Mülteci Statüsü Sahte Zulüm İddiaları Nedeniyle İptal Edildi

2016 yılında İsa Mesih'i kabul eden ve yeraltı kilisesine katılan Çinli bir Hristiyan'ın 'mülteci' statüsü Yeni Zelanda...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi