20 Nisan 2024 Cumartesi

İstanbul Rum Patrikhanesi’nde Covid Tedbirleriyle “İsa Mesih’in Dirilişi” Kutlandı

İsa Mesih’in Dirilişi, İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi’nde gece yapılan özel ayinle gelenek ve düzenlere uygun olarak Covid-19 kısıtlamaları çerçevesinde sınırlı sayıda kilise üyesi ve din görevlisinin katılımıyla kutlandı. Ayrıca, Patrikhane’nin Facebook sayfasından yapılan canlı yayınla Patrikhane’deki ayine katılamayan Hristiyanlar ayini izleyebildi.

İstanbul Rum Ortodoks Patriği I.Bartholomeos, Kutsal Paskalya ayinini yönetirken Rum Ortodoks Kilisesi’nden bölgeleri temsil eden yöneticilerden Filadelfiya Metropolitleri, Myriofyton ve Peristasis’in Metropoliti Eirinaios, Mira (Antalya Bölgesi) Metropoliti Chrysostomos, Saranda Ekklisies Metropoliti (Kırklareli) Andreas ve Bursa Metropoliti Ioakeim ayinde hazır bulundu.

Patrik I.Bartholomeos, özellikle Koronavirüs salgını tarafından sınanan herkes için özel bir mesaj iletti. İlettiği mesajda şunlar yer aldı: “Güzel ‘Mesih dirildi!’ mesajı, göksel övgü ve evrensel övgü tüm dünyaya yayıldı. Bu coşkulu mesaj o zaman bile, o cumartesi gecesi, ihanetin karanlık sonu, alay, haç, ölüm, mezar Yaratılış’ın “Işığı olsun” dan, Göksel Krallığın asla sönmeyen ışığına en etkileyici ışığa dönüştü..

O Cumartesi gecesi, Paskalya’yla doruğa ulaştı. Sonuçta, hayatımız Tanrı’nın önündeki Kutsal Cumartesi gecesi gibidir!

Aziz Pavlus’a göre, doğamıza yabancı, “son düşman” olan dünyevi yaşamın ölümle karşı karşıya kaldığı hastanelerde ve yoğun bakım ünitelerini düşünüyorum.

Bu gece salgın nedeniyle kaybedilen sevdiklerinin yasını tutanlarla kalbim atıyor. Ruhum, araştırma ve tedavi merkezlerindekileri, bu acımasız çilenin üstesinden gelmek için özveriyle insanlığa hizmet etmek için mücadele edenleri tekrar tekrar kutsuyor.

Sonuçta, bu Paskalya! Bu bir geçittir ve geçit asla pastoral değildir! Her zaman acı ve bilinmeyenin korkusunu taşır.

Bu yıl da Paskalya’yı yaşıyoruz. Salgının acılarının ötesinde, çok özlediğimiz yüz yüze iletişimin yeniden kurulmasına, ölümcül hastalığın çölünde acı dolu gezintinin ardından kutsanmış bir Vaat Edilmiş Topraklara geçiş.

Bu umudumuzun yanı sıra tüm umut ve beklentilerimizi inşa etmek için, Mesih’in Dirilişi gerçeğinden daha sağlam bir zemin yoktur! Mesih olmadan hayatımız mümkün değil!

Bu Paskalya gecesinde, acı, korku, ölüm, öngörülemezlik, tüm yabancılaşmalarımız, dünyanın her yerinde, her kırık kalbin derinliklerinde şimdi ve gelecekte O’nu bekliyor, diriltilmiş Kurtarıcı, galip gelen çürüme, acı ve ölüm, “gözün görmediği, kulağın duymadığı ve hiçbir insan aklının tasarlamadığı, Tanrı’nın onu sevenler için hazırladığı şeylere” dönüştürülmek için.

Mesih Dirildi!”

Diriliş törenine, Yunanistan’ın İstanbul Başkonsolosu Georgia Sultanopoulou ve eşi, Büyükelçi Ioannis Raptakis, yurt dışından din görevlileri ve İstanbul’dan inananlılar ayinde hazır bulunurken Ekümenik Patrikhane Başepiskoposları Kardeşliği “Panagia Pammakaristos” Genel Sekreteri Konstantinos Delikostantis, Büyük İsa Kilisesi Archon Didaskalos tarafından temsil edildi.

2 Mayıs 2021 Pazar sabahı İstanbul Patrikhanesi’nde bulunan toplantı salonunda Ekümenik Patrik I. Bartholomeos tarafından akşam üzeri ayini yapıldı.

Ekümenik Patrik, İncil’i Yunanca okudu ve ardından Ekümenik Taht’ın düzeninde, din adamları ile İstanbul’daki diğer Hristiyan toplulukları temsilcileri tarafından çeşitli dillerde okundu.

Paskalya sabahında yapılan ayine, Papalık temsilcisi olarak İstanbul’a atanan İzmir’in emekli Başepiskoposu Monsenyör Lorenzo Piretto, Türkiye Süryani Katolik Kilisesi Ruhani Reisi Orhan Çanlı ve birçok din görevlisi de katıldı.

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi