18 Nisan 2024 Perşembe

İstanbul Sent Antuan Bazilikası’nda ‘Noel Gecesi’

24 Aralık Cumartesi günü, İstanbul Sent Antuan Katolik Bazilikası’nda ‘Noel Gecesi’ kutlandı. İlginin yoğun olduğu akşamda, Noel ilahileri seslendirildi ve “İsa Mesih’in Doğuşu” kutlandı.

24 Aralık’ı 25 Aralık’a bağlayan gecede, Hristiyanlığın temel ve en önemli doktirinlerinden (öğreti) biri olan Ezeli ve Ebedi Oğul’un yani İsa Mesih’in ‘Vücut Bulma’ gizemi; İstanbul Sent Antuan Bazilikası’nda gerçekleştirilen görkemli bir törende, sevinç ve coşkuyla kutlandı.

Kutsal Noel Gecesi, İsa Mesih’in Beytlehem’de Bakire’den doğuşu ile vücut alarak bizlerin arasına gelişi ve bize görünmeyen Tanrı’yı göstermesi ile ilgili ilahiler, dualar ve okumalar eşliğinde başladı.

Noel Gecesi ile ilgili dualar, ilahiler ve okumaların ardından kısa bir konuşma yapması adına Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan davet edildi. Başkan Demircan, insan doğasının zayıflığı, ebedi arayışı üzerinde durmasına ek olarak iyilikle dolu bir dünya temennisi ile Noel Gecesi’ni kutlayarak sözlerini sonlandırdı.

Ruhbanlar ve Altar hizmetlileri buhurdanlık ile cemaatin arasından geçerek, Kutsal Efkaristiya sofrasının hazırlandığı ve sunulduğu sunağa ilerlediler. Peder İulian Pişta, ‘Noel Gecesi’nin insanlık tarihi için bir dönüm noktası olduğunu ve bazılarının “Tanrı nasıl insan olacak?” sorusunun cevabının bu günün sırrında saklı olduğunu hatırlattı. Peder İulian, son olarak Tanrı’nın doğuşu ile kalplerimize barış getirdiğini ve bu barışı kabul etmemizle dünyada barışın yayılacağının altını çizdi.

Peder Iosif (Yusuf) Robu’nun yönettiği koro tarafından seslendirilen ilahilerden hemen sonra ise sunağın önünde ‘Takvim’ okundu. Takvim okuması ile Tanrı’nın dünyayı ve insanı yaratmasından, İsa Mesih’in doğuşuna kadar esenlik tarihi inananlara hatırlatıldı.

‘Kutsal Doğum Sahnesi’; Aziz Yusuf, Aziz Bakire Meryem’i canlandıran kişiler ve bebek heykeli ile temsil edildi. Peder İulian Pişta ise temsili bebeği alarak diğer Ruhbanlar’ın tek tek bebeği öpmeleri adına sundu.

Ayinin ilerleyen kısmında ise inanlı halkından görevlendirilmiş kişiler okudukları Tanrı sözleri ile günün içeriğindeki gizi hatırlattılar(Yeşaya 9:1-6, Titus 2:11-14). İnanlı halkı tarafından yapılan okumaların hemen ardından Peder Anton Bulai ise, Tanrı Sözü’nün bildirildiği yere ilerleyerek <<Luka 2:1-14>> kısımlarını okudu. Tanrı sözünün açıklanması, uygulanması ve doğuş gizi ile inanlı halkını isteklendirmek adına vaazı ise Peder Anton(Türkçe) ve Peder Andrei Bejan(İngilizce) verdi.

Peder Anton: “Tanrı’nın İbrahim’e ve insanlara çağlar boyunca yakın olduğunu ancak Noel (Doğuşu) ile bizlerin arasına gelerek daha da yakın olduğu ile sözlerine başladı. Daha sonra Aziz Vaftizci Yuhanna’nın Mesih’i görünce ‘İşte Tanrı’nın Kuzusu’ sözleri ile O’nu ve niçin geldiğini tanıdığını açıkladı. Tanrı kuzusunun bizlere daha yakın olmak için geldiğini ve doğuş mucizesinin gizini dile getirdi. Son olarak ‘Doğuş mucizesi’ ile Tanrı’nın insanların arasına gelerek sevgisini gösterdiğini ve Işık olduğunu vurguladı.

Peder Anton ve Peder Andrei Bejan’ın verdikleri vaazın hemen ardından yine inanlı halkından görevlendirilmiş bir kişi tarafından yakarmalar okundu. Daha sonra, ekmek ve şarabın Mesih’in bedeni ve kanı olmaları için yapılan yakarış ile birlikte ayinin doruk noktasına ya da kalbine giriş yapıldı. Mesih’in efkaristiya’da ekmek ve şarapta hazır bulunmasının ardından inananlar bu sırrı aldılar.

Kutsal Ayinin sonunda Peder Anton Bulai gelenlere iyi temennileri ve teşekkürlerini iletti. Peder İulian Pişta ise temsili bebek İsa’yı alarak diğer Ruhbanlar eşliğinde, İncil’de geçen Mesih’in doğumu; çobanlar tarafından ziyaret edilmesi ve mecusiler tarafından onurlandırılması ile ilgili konuların, biblo ve heykeller aracılığıyla temsil edildiği bölüme ilerledi. Burada okunan ilahilerin ardından bu görkemli gün sona erdi. (SAT-7 TÜRK/K)

Endonezya’daki Hristiyanların Durumu

Pew Araştırma Merkezi, Endonezya'daki Hristiyanların Durumunu Paylaştı Yaklaşık 275 milyonluk nüfusa sahip olan Endonezya, inanç özgürlüğünü desteklediğini iddia...

Episkopos Arsenios Dahdal’ın, Mersin Cemaati’ne Ziyareti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna'nın bereketi ile Mersin’e gelen Episkopos Arsenios Dahdal, Mersin cemaat mensupları ile bir araya geldi....

Sevgi Şehidi: Savaşın Parçaladığı Suriye’de Hollandalı Pederin Fedakarlığı

Hollandalı Peder Frans van der Lugt, Mesih'in "Birbirinizi benim sizi sevdiğim gibi sevin" buyruğunu somutlaştırdı. Çarmıh Yolu'nda...

Somali’de 6 Hristiyan Katledildi

Somali'de 29 Mart'ta El-Şebab militanları, Müjde'yi (Tanrı Sözü) duyurduğu gerekçesiyle altı Kenyalı tüccarı öldürdüğünü duyurdu. Christian Today'in ulaştığı...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi