29 Mart 2024 Cuma

İstanbul Süryani Katolik Cemaatinin Hatay Ziyareti

Hatay’ın İskenderun ilçesinde bulunan Süryani Katolik Kilisesi geçen hafta sonu, İstanbul’dan gelen bir grup Süryani Katolik Cemaatini ağırladı. 45 kişilik Süryani Grubu, Cuma günü Hatay’da önce tarihi yerleri gezdi, Pazar günü de İskenderun’daki kilisede gerçekleştirilen ayinde hep birlikte dua etti.

Yıllarca sinema olarak kullanıldıktan sonra, Vakıflar Genel Müdürlüğünün kararıyla aslına uygun restore edilerek 1 Haziran 2010 tarihinde sade bir törenle yeniden ibadete açılan İskenderun Süryani Katolik Kilisesi, geçtiğimiz Pazar günü İstanbul’dan Hatay’a gelen Süryani misafirleri konuk etti. Cuma günü Hatay’a gelen grup, Cuma ve Cumartesi günü bölgedeki ruhani özellikleri bulunan Saint Pierre Kilisesi ve Samandağ’daki Vakıflı Ermeni Kiliselerini gezdi. Grup ayrıca, Pazar gününün Kutsal Ayinini ise İskenderun Süryani Katolik Kilisesinde gerçekleştirdi.

Peder olmadığı için düzenli şekilde ayin yapılamayan kilisede, yılın belli zamanlarında ayin düzenlenirken, İstanbul Süryani Katolik Cemaati için yine İstanbul’dan gelen Peder Orhan Çanlı tarafından “Kutsal Ayin” gerçekleştirildi. Buradaki Kutsal Ayine İstanbul’dan gelen 45 kişilik Süryani topluluğu, İskenderun’da bulunan Hristiyanlar ile Anadolu Havarisel Vekili ve Episkoposu Paolo Bizzeti de katıldı.

Ayini yöneten Peder Orhan Çanlı, ayin başında verdiği vaazda barış ve kardeşlik mesajları verdi. Ortadoğu’da süregelen savaşların bir an önce bitmesini de dileyen Peder Çanlı, insanların birbirlerine sevgi ve saygı göstermesiyle savaşların önüne geçilebileceğini, barışın hâkim kılınabileceğini vurguladı.

İskenderun, Antakya ve çevresi gibi Kutsal bir bölgede olmaktan mutlu olduklarına da dikkat çeken Peder Çanlı; “Burada oldukça güzel 3 gün geçirdik. Kutsal kitapta ismi geçen yerlerde olmak bize oldukça manevi bir haz yaşattı. Anadolu Havarisel Vekili ve Episkoposu, Monsenyör Paolo Bizzeti’ye de bugün bizlerle birlikte olduğu için teşekkür ediyoruz. Burada bize gösterilen misafirperverlik için de ayrıca teşekkür ediyoruz” dedi.

İlahiler ve dualar eşliğinde gerçekleştirilen Kutsal Ayinde, takdis edilen kutsal ekmek ve şarap da dağıtılırken, İstanbul’da gelen Süryani Katolik Grubun bu 3 günlük İskenderun ve Hatay ziyaretinden oldukça memnun oldukları gözlendi.(İlyas Edip TERBİYELİ/SAT-7 Türk/İskenderun)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi