20 Nisan 2024 Cumartesi

İstanbul Valiliğinden “Yeni Yıl Yortusu” Etkinliği

İstanbul Valiliği, farklı mezhep, gelenek ve kiliselere mensup Hristiyanlar için Çırağan Sarayı’nda Yeni Yıl Yortusu etkinliği düzenledi.

Etkinliğe, Ekümenik Patrik I.Bartholomeos, Türkiye Ermenileri 85.Patriği Sahak Maşalyan, Ermeni Katolik Kilisesi Ruhani Reisi Levon Zekiyan, Türkiye Süryani Katolik Kilisesi Cemaati Ruhani Reisi Orhan Çanlı, Keldani Katolik Kilisesi Cemaati Ruhani Reisi Ramzi Garmo, Latin Katolik Kilisesi Cemaati Ruhani Reisi Ruben Tierrablanca Gonzalez, Türkiye Süryani Ortodoks Kadim Metropoliti Yusuf Çetin, Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Bedros Şirinoğlu ile 25 ülkenin başkonsolosu, iş, sanat ve spor dünyasından bazı isimler katıldı.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, yaptığı konuşmada, 85. İstanbul Ermeni Patrikliğine seçilen Sahak Maşalyan’ı tebrik etti ve başarılar diledi. Noel’ini kutlayan Yerlikaya, 2020 yılının tüm insanlığa iyilik ve güzellik getirmesini temenni etti.

İstanbul’da yüzyıllardır farklı kültür ve inançların bir arada barış ve kardeşlik içinde yaşadığını anlatan Yerlikaya, kentin ötekileştirmenin zemin bulamadığı bir medeniyet merkezi olduğuna vurgu yaptı.

Yerlikaya, İstanbul’un üç imparatorluğa başşehirlik, farklı inanış ve kültürlerden birçok topluma ise ev sahipliği yaptığını aktardı.

Yerlikaya, “Farklı mezhep, gelenek ve kiliselere mensup Hristiyan vatandaşlarımızın kutladıkları Noel Yortularının, birlik ve beraberlik duygusunun güçlenmesine vesile olmasını diliyorum” dedi.

İnsanlığın zor bir yılı geride bırakacağına işaret eden Yerlikaya, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

“İnsanlık adına zor bir yılı geride bırakıyoruz. Savaşlar, iç savaşlar, terörizm, açlık ve düzensiz göç ile vatanından kopan milyonlar… İnsanlık olarak büyük sınav veriyoruz. Daha adil, daha barışçı, her insanın insanca yaşayabildiği bir dünya için hepimiz elimizden gelenin daha iyisini yapmak için çok çalışmak zorundayız. Bu konuda İstanbul, insanlığa kılavuz olacaktır. İstanbul’umuzda asırlardan beri, mabetler birbirini incitmeden yükselmektedir. Kilise ve havraların bahçeleri ile camilerimizin bahçeleri birbirine bitişiktir. Yüzyılların birikimini yansıtan geleneklerimiz bizi birbirimize kenetlemektedir.”

İstanbul’un insanlığın tüm dertlerinin şifası olduğuna inandığının ifade eden Yerlikaya, “Bugün dünyanın bazı bölgelerindeki İslamofobi, antisemitizm ve Hristiyanlık karşıtı düşüncelere karşılık, bu topraklarda yeşeren ve binlerce yıldır kök salan İslam anlayışı, sevgiyi, dayanışmayı, barışı ve hoşgörüyü temel alan bir geleneğe yaslanmaktadır.” değerlendirmesini yaptı.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, “Dünya yeni bir yıla giriyor. Noel’i, yeni yılı, birçok medeniyete ve inanışa ev sahipliği yapmış İstanbul’da karşılayan Hristiyan yurttaşlarımıza ve bütün Hristiyan alemine huzur, barış ve mutluluk diliyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.

Etkinlikte, Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu konser verdi.

Çinli Adamın Mülteci Statüsü Sahte Zulüm İddiaları Nedeniyle İptal Edildi

2016 yılında İsa Mesih'i kabul eden ve yeraltı kilisesine katılan Çinli bir Hristiyan'ın 'mülteci' statüsü Yeni Zelanda...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi