20 Nisan 2024 Cumartesi

İstanbul’da Geleneksel Haç Çıkarma Törenleri Gerçekleşti

İsa Mesih’in doğumunun ve vaftiz edilişinin yıldönümü nedeniyle İstanbul’da denizden haç çıkarma törenleri düzenleniyor. O yerlerden biri de Üsküdar oldu.

Kuzguncuk’taki Rum Ortodoks Ayios Yeorgios Kilisesi’nde ayin düzenlendi. Ayini Despot Kasianos yönetti. Yaklaşık 3 saat süren ayinin ardından kortej eşliğinde dualar edilerek haç atma töreninin yapılacağı Kuzguncuk İskelesi’ne yüründü. Burada Despot Kasianos’un denize attığı haçı çıkarmak için 2 kişi soğuk havada denize atladı. İlias Ouanis Tauandros, denizden çıkardığı haçı öptü ve Despot Kasianos’a sundu. Haçı çıkarmak için denize atlayan 2 kişiye de altın haç kolye hediye edildi. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı ayin ve haç atma törenleri çevrede bulunanlarca ilgiyle izlendi.

Balat’taki Haç Çıkarma Törenini Patrik Bartholomeos Yönetti

İstanbul Rum Patrikhanesi bahçesinde yer alan Aya Yorgi Kilisesi’nde gerçekleştirilen ayin Ekümenik Patrik Bartholomeos tarafından yönetildi.

Yaklaşık 5 sat süren ayinin ardından katılımcılar, haç çıkarma törenine katılmak amacıyla kortej halinde Haliç kıyısındaki Fener İskelesi’ne yürüdü.

Burada Patrik Bartholomeos’un yaptığı duanın ardından denize attığı haçı çıkarmak için teknelerde bekleyenler denize atladı. Haçı Yunanistan’ın Agrinio şehrinden gelen Nikolaos Solis çıkardı.

Haç Çıkarmak İçin Denize Atlayan Bir Kişi Fenalaştı

İstanbul Rum Ortodoks Kilisesi Patriği Patrik Bartholomeos’un haçı denize atmasının ardından yarışmacılar, soğuk  suya atlayarak haçı denizden çıkarmak için kıyasıya yarıştı. O esnada yarışmacılardan bir kişi denizin içerisinde fenalaştı. Deniz Polisi ve dalgıcalar tarafından müdahale edilen kişi kurtarılarak kıyıya çıkarılan kişiye kalp masajı yapıldı. Ambulansa alınan vatandaşın sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Yeniköy’de Haç Çıkarma Töreni

Sarıyer, Panayia Rum Ortodoks Kilisesi’nde ayin düzenlendi. Ayini Mürefte Metropliti İrineos Yuanidis yönetti. Ayinin ardından ziyaretçiler haç atma törenini izlemek için Sait Halim Paşa Yalısı iskelesine indi. Mürefte Metropliti İrineos Yuanidis tarafından yapılan duanın ardından haç, denize atıldı. Haçın atılmasıyla birlikte iskeleden 4 kişi haçı çıkarmak için İstanbul Boğazının soğuk sularına atladı. İskeleden denize atlayan 4 kişiden Kostandinos Mousouris haçı denizden ilk alan kişi oldu.

Sudan Çıkamayan Kişinin Yardımına Sahil Güvenlik Ekipleri Yetişti

Haçı çıkarmak için denize atlayanlardan biri iskeleye çıkamadı. İskelede bulunanların panik içinde onu çıkarmaya çalıştı. Bu arada tedbir amaçlı çevrede bulunan Sahil Güvenlik ekipleri, bu kişiyi alarak, iskeleye çıkardı.

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi