29 Mart 2024 Cuma

İstanbul’da Krizma ve Son Akşam Yemeği Ayinleri Yapıldı

İstanbul Kutsal Ruh Katedrali’nde, Krizma ve İsa Mesih’in çarmıha gerilmeden önce öğrencileriyle yediği Son Akşam Yemeği’nin anıldığı ve İstanbul Latin Katolik Kilisesi Ruhani Monsenyör Ruben Tierrablanca’nın yönettiği ayinler, Türkiye Vatikan Büyükelçisi Başepiskopos Monsenyör Paul Fritzpatrick Russell ve İstanbul eski Latin Katolik Ruhani Önderi Monsenyör Louis Pelâtre’nin eşlik etmesiyle yapıldı.

Süryani Katolik, Keldani ve Ermeni Katolik Kiliseleri temsilcileri, Ankara ve İstanbul kiliselerinden birçok rahip ve rahibeler ayine katılanlar arasındaydı. Mesih’in Rahipliğinin yeniden anıldığı bugün; diyakonlar, ayini yöneten rahibe yardım eden kişiler, teolojik ders verenler ve hastaların hizmetinde çalışanlar gibi diğer din adamlarının da bayramıdır.

Peygamber Yeşaya’nın ve Apokalipsis kitaplardan sözler okuduktan sonra Aziz Luka tarafından yazılan Mesih İsa’nın sözleri, Aziz Antuan K’ilisesinden Peder Anton Bulai tarafından okundu.

Episkopos Monsenyör Ruben Tierrablanca’nın vaazından sonra, rahiplerin kutsandıktan sonra üstlendikleri misyon ve taahhütleri hatırlatarak, onlara özel bir konuşma yaptı. Onlardan verdikleri sözleri, özellikle de kendi benliklerinden vazgeçmeyi, ayindeki kutsal gizem hizmetlerini, Allah Söz’ünü müjdelemeyi ve kardeşlere olan sevgilerini yenilemelerini istedi. Ardından ilk olarak hastaların yağı, sonra katekümen yağı ve en son kutsal yağ kutsandı.

Kutsal Perşembe ayini iseİstanbul Kutsal Ruh Katedrali’nde Episkopos Monsenyör Ruben Tierrablanca tarafından yönetildi. Ayine Peder Jacky Doyen, Peder Nicola Masedu ve Bebek’teki Sacré-Coeur Kilisesi’nden gelen rahipler eşlik etti.

Kutsal Hafta’nın en önemli günlerinden biri olan Kutsal Perşembe’de İsa Mesih’in çarmıha gerilmeden önceki gece, Son Akşam Yemeği anıldı. İsa Mesih’in 12 havarisinin ayaklarını yıkayarak ve öperek saygı gösterdiği bu son akşam yemeğinde alçak gönüllük ve sevgi mesajı verildi.

Monsenyör Ruben Tierrablanca, verdiği vaazında bu arada hem din görevliliğinden hem de cemaat için dua etmelerini rahiplerin lütfu ve görevinden bahsetti. Ardından “ayak yıkama” ritüeli yapıldı. Episkopos, 12 kişinin ayaklarını yıkayarak öptü. Daha sonra Efkaristiya sırrı (Son Akşam Yemeği-Komünyon) ayiniyle beraber ilahiler söylendi. (İstanbul,Nathalie Ritzmann)

Ermeni Apostolik Kiliselerinde ‘Büyük Perşembe’ Törenleri Gerçekleşti

Ermeni Apostolik Kiliselerinde "Büyük Perşembe" günü "Intriyats Badarak" (Son Akşam Yemeği), Vodınlıva (Ayak yıkama) ve Latsi Kişer...

İskenderun Katedrali’nde Kutsal Perşembe Ayini Gerçekleşti

Rab İsa Mesih’in havarileri ile birlikte yediği son akşam yemeğinin anıldığı ‘Kutsal Perşembe’ Ayini, İskenderun’da hüzünle gerçekleştirildi. Kutsal...

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi