25 Nisan 2024 Perşembe

İstanbul’un Bağışıklık Oranı 20 Haziran’da Belli Olacak

Sağlık Bakanlığı’nın kademeli olarak 81 ilde gerçekleştireceği antikor tarama testleri için hane ziyaretleri İstanbul’da da başladı. İstanbul’daki çalışmaların, 20 Haziran’a kadar sonuçlanması hedefleniyor.

Sağlık Bakanlığı’nın bu hafta başlattığı ‘Yeni Koronavirüs (Covid-19) Hastalığı Seroprevalans Araştırması’ için, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ülke genelinde rastgele belirlediği 153 bin 577 hane, filyasyon ekipleri tarafından ziyaret edilmeye başlandı.

Çalışma kapsamında her haneden yine rastgele bir kişiye antikor ve PCR testi uygulanacak. Araştırma sayesinde ülke ve il düzeyinde hastalık prevalansı (görülme sıklığı), geçirilmiş hastalık düzeyi ve asemptomatik hastalık düzeyi saptanacak.

Sağlık Bakanlığı sahada veri toplama tarihini 3-30 Haziran olarak belirledi. 15 Haziran itibarıyla 81 ilin tamamında örnek toplanma aşaması başlatılmış olacak.

Taramalarda vatandaşlardan antikor testi için kan, PCR testi içinse sürüntü örneği alınacak ve her iki örnek birlikte değerlendirilerek bireylerin asemptomatik olarak Covid-19 geçirip geçirmediği tespit edilecek.

Tüm yaş gruplarını kapsayan araştırmada 153 bin asıl hanenin yanı sıra, her hane için numune vermeyi reddetmesi ihtimaline karşılık ikişer tane ikame hane de belirlendi.

Her ile düşen hane sayısı göz önünde bulundurularak; en az bir doktor ve bir hemşireden oluşan filyasyon ekipleri seçildi. Kişiye ulaşılamayabileceği durumlarda mesai saatleri sonrasında da bazı ekipler örnek toplamaya devam edebilecek.

Seçilen kişiye bilgilendirilmiş onay formu okunacak ve anket soruları yöneltilecek. Eğer seçilen kişi 18 yaşından küçük ise velisine aynı işlemler yapılarak sorulara verilen cevaplar kaydedilecek. Seçilen kişi, daha önce Covid-19 tanısı almış olsa bile çalışmaya katılacak.

8 Bin 18 Hane Belirlendi

İstanbul’da da salgın başladığından bu yana sahada pozitif vaka ve temaslılarının takibini sürdüren bine yakın filyasyon ekibi, TÜİK’in İstanbul için belirlediği 8 bin 18 haneyi tek tek ziyaret ederek, örnek toplamaya başladı. 12 gün içinde örnek toplama işlemi bitirilecek ve numuneler peyderpey Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Merkez Laboratuvarı’na gönderilerek çalışılacak.

Antikor tarama çalışmalarında, sonuçların 20 Haziran’a kadar alınması hedefleniyor. (DHA)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi