20 Nisan 2024 Cumartesi

İtalya’da Tarihi Kuraklık

İtalya’da bir süredir devam eden kuraklığın verdiği hasar ortaya çıkmaya başladı. Ülkenin en uzun nehri Po’da su seviyesi önemli oranda düşerken, tarım sektöründe 3 milyar euroluk bir kayıp bekleniyor. Aşırı sıcaklar sebebiyle ülkenin Lombardiya, Piyemonte, Emilia-Romagna ve Lazio bölgelerinde kuraklık ciddi seviyelere ulaşırken Lombardiya genelinde ise kuraklık dolayısıyla 30 Eylül’e kadar acil durum ilan edildi. Milan Belediye Başkanı şehirdeki fıskiyelerin kapatılması talimatını verdi, başepsikopos yağmur duasına çıktı.

İtalya, son yılların en ciddi kuraklığıyla karşı karşıya bulunuyor. Ocak ve Mayıs ayları arasında, 1800’lü yıllardan bu yana, en düşük yağış rekoru kırıldı. Ülkenin en uzun nehri olan Po’da ise su seviyesi son 70 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Bununla birlikte, ülkedeki tarım üreticileri konfederasyonu bu yıl yüzde 30 ile yüzde 40’lık ürün kaybı beklediklerini duyurdu. Bu nedenle, tarım sektöründe ekonomik kaybın 3 milyar euroyu bulacağı kaydedildi. 

Milano Belediye Başkanı Giuseppe Sala birçok kuraklık tedbiri aldıklarını açıkladı. Kentte süs havuzlarının suyunun kesilmesi, çimenler ve yeşil alanları sulayan fıskiyelerin kapatılması gibi önlemlere başvuruldu.

YENİ SICAK HAVA DALGASI UYARISI

Kuraklık nedeniyle Milonu’nda da içerisinde yer aldığı Lombardiya bölgesinde olağanüstü hal (OHAL) ilan edildiğini belirten Sala, sıcaklıkların haftalardır 30 santigrat derecenin üzerinde olduğunu ve yakın zamanda yeni bir sıcak hava dalgasının geleceğini söyledi.

Sala, “Kuraklık acil durumu devam ediyor ve önlemler alınmalı” diyerek herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini de sözlerine ekledi. Vatandaşlara, bitkileri temizlemek ve sulamak için içme suyu kullanımını en aza indirmeleri çağrısında bulunurken, yeni dikilen ağaçlar dışında kamuya ait çimleri ve yeşil alanları sulayan fıskiyelerin kapatılacağını açıkladı.

Bununla birlikte Milan Belediye Başkanı, enerji tüketimini azaltmak ve dolayısıyla elektrik kesintisi riskini azaltmak için ofis, dükkan ve evlerdeki klimaların 26 derece ve üzerinde tutulması gerektiğini bildirdi.

Başepsikopos Yağmur Duasına Çıktı

Diğer taraftan, Başepiskopos Mario Delpini, Milano’nun eteklerinde çiftçi topluluklarına hizmet eden üç kiliseyi ziyaret ederek yağmur duasına çıktı.

Aziz Martin Olearo di Mediglia Kilisesi’nin önündeki bir tarlayı kutsamak için kutsal suyu kullandı. Delpini, insanın doğayla ilişki biçimindeki savurganlığa dikkat çekerek, doğal kaynakların israfı ve sömürülmesinden kaçınılması gerektiğini söyledi.

Öte yandan, olağandışı sıcaklık ve yağış eksikliği İtalya’daki mevcut krizin suçlusu olsa da, İtalya Ulusal İstatistik Kurumu’nun (ISTAT) tahminlerine göre, ülkedeki su dağıtım altyapısının büyük ölçüde eski ve bakımsız olması nedeni de mevcut su sıkıntısında büyük rol oynuyor.

Kurum, her yıl dağıtım şebekelerindeki içme suyunun yüzde 42’sinin borulardaki sızıntılar nedeniyle kaybedildiğini açıkladı. (NTV)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi