28 Mart 2024 Perşembe

İzlanda Modern Teori İnanışlarına Yöneliyor

Sosyologlar, ‘Dünyanın Tanrı tarafından yaratıldığına’ inanmayan ülkenin İzlanda olduğunu açıkladı. Yapılan anketler ve uzun araştırmalar sonucunda İzlanda’da 34 yaşa kadar olan genç kesimin Tanrı’nın varlığına inanmadığı ortaya çıktı.

İzlanda’nın temel inancı Hristiyalık’a dayanıyor ve halkın çoğunluğu Evanjelist Luteryen Kilisesini tercih ediyor. Sosyologlar, geçtiğimiz yıl yerel halkın %75’nin kiliseye gittiğini açıkladılar. 20 sene önce İzlanda’nın %90’ının inançlı olduğunu, günümüzde ise rakamın %50’nin altına düştüğünü belirttiler.

Dikkat çeken asıl nokta ise, Afrika ve Orta Doğu’da inançlı oranlarının İzlanda’dan bile yüksek olması. Afrika ve Orta Doğu’da 34 yaş altı genç kesimin 10 kişisinden 8’i inançlı olduğunu savunuyor.

İzlanda Üniversitesi İlahiyat Profesörü, Solveig Anna Boasdottir, “ İzlanda’nın %40’ı kendini Hristiyan olarak belirtiyor, fakat çoğu ‘Dünyanın Tanrı’ tarafından yaratıldığına inanmıyor. Gençler gibi yaşlılar da modern bilimsel teorilere inanıyor ve bu onların Tanrı’ya olan inançlarını engellemiyor.” dedi.

İzlanda’daki son verilere ilişkin olarak, uzmanlar bu durumu eğitim düzeyi ve eğitim kalitesi ile ilişkilendiriyor. İzlanda din adamları, çıkan sonuçlara şaşırmadıklarını belirtirken, dinle modern teori inanışlarını normal karşılıyor.

Ayrıca İzlanda’da diğer ülkelerden farklı olarak ödenen bir inanç vergisi ücreti var. Toplanan miktar dini kuruluşların ihtiyaçları için harcanıyor. Senelik inanç vergisi ücreti yaklaşık 80 Dolar (234 TL).

(Olga Daşcinscaia)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi