24 Nisan 2024 Çarşamba

İzmir Aziz Yuhanna Bayramı, İstanbul Yeni Episkoposu Massimiliano Palinuro ile Kutlandı

İstanbul yeni Episkoposu Monsenyör Massimiliano Palinuro, 27 Aralık akşamı 2011-2018 yılları arasında rektörlük yaptığı İzmir Katedrali’nde Aziz Yuhanna’nın Bayramı’nı yönetti ve İzmir Başepiskoposu Monsenyör Martin Kmetec ona eşlik etti.

İzmir Rum Ortodoks Kilisesi Metropolit Başepiskoposu Bartolomeo Samaras, Roma’dan gelen Asya-Okyanusya için Tanımlayıcı Genel ve Türkiye Genel Temsilcisi OFM – Fransisken Minör Tarikatı – Peder John Wong, İzmir Rum Ortodoks cemaatinin rahibi Peder Atanasios, birkaç temsilci ve İzmir’in farklı kiliselerinden gelen rahipler de ayine eşlik ettiler.

Bu özel gün için tüm tören boyunca İzmir Katedrali’nde bulunan dört İncil Yazarı – Yuhanna, Matta, Markos ve Luka – Kemiklerinin Parçaları (rölik) gösterildi.

Tören başlangıcında İzmir Başepiskoposu Martin Kmetec önce Türkçe ardından İtalyanca olarak kısa bir konuşma yaparak Monsenyör Massimiliano Palinuro’ya ”hoş geldiniz” dedi.

Kutsal Kitap okumalarından sonra vaazında, Episkopos Massimiliano, olağanüstü bir şekilde, bu bayram için hazırladığı vaazını okumayarak doğal ve spontane bir şekilde konuşmayı tercih etti. Gelenekçi bir ilahiyatçı olan Havari Yuhanna’nın İsa Mesih ile buluşmasından sonraki kişisel dönüşümünü hatırladıktan sonra, ilahi olanın temsil ettiği sevgiyi günlük olarak uygulama gereği üzerinde şiddetle durdu.

Diğer yandan:  “...Hristiyanlık bir İlahiyat sistemi değil, Hristiyanlık sevgi yoludur. Mesih İsa tam bunun için geldi. Bu güzel Katedral açıldığı zaman 2013 yılında bu duvarlarda iki yazı yazdırdım ve buraya gelen ziyaretçilere ne mesaj bırakabiliriz diye çok uzun dua ederek düşündüm. Hristiyanlığın özeti nedir? Aziz Yuhanna dedi ki: Hristiyan vahyinin zirvesidir. Onun kitaplarında bu özetleri bulmam gerekiyordu ama Aziz Yuhanna’nın hangi cümlelerinde Mesih İsa’nın mesajlarını bulabiliriz? İlk önce İncil’de bu cümleleri buldum: “Çünkü Allah dünyayı o kadar çok sevdi ki biricik Oğlu’nu verdi; öyle ki O’na iman edenlerin hiçbiri mahvolmasın, hepsi sonsuz yaşama kavuşsun.” Bu birinci basamaktır. Peki, O’na iman etmek ne demek? Bir ideoloji mi? Hayır! Bu tarafta – kilisenin öbür duvarında – cevabı bulabiliriz: İman Aziz Yuhanna’ya göre entel bir düşünce değil, bir ideoloji basamağı değildir, iman sevgidir. Kim iman ediyorsa sevsin, Allah’ı seven, yani insanları seven Allah’ı tanır, insanları sevmeyen Allah’ı tanımaz çünkü Allah sevgidir” dedi.

Genel dualarda Monsenyör Massimiliano özel olarak Ekümenik Patrik 1. Bartholomeos’un Kovid-19’a yakalanmasından dolayı sağlığına kavuşması için de dua etti.

Ozan Karagöz tarafından yönetilen Katedral’in Korosu ve org çalan Serkan Şahin muhteşem şekilde Latince, Türkçe ve İngilizce dillerinde bu görkemli Ayin’e renk kattılar.

Törenden sonra uzun bir süre tüm katılımcılar Monsenyör Massimiliano ile neşeli bir zaman geçirdiler. (SAT-7 TÜRK/İZMİR-Nathalie Ritzmann)

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde Paskalya Kermesi

Paskalya Bayramı hazırlıkları sürerken, İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde de geçtiğimiz hafta sonu “Paskalya Kermesi” düzenledi. Pazar Ayini...

Episkopos Kayyal, Pazar Vaazında: “Liderlik ve Şöhret Kilisede Değer Görmez”

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile İskenderun’da bulunan Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhanesi...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Çocukları da Unutmadı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde gerçekleştirilen Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal, İskenderunlu Gençlerle Kahvaltıda Buluştu

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi